Zoran Zaev – favorit za predsednika Makedonije

Zoran Zaev – favorit za predsednika Makedonije

21/12/2018 Off By BERB

Na predsedničkim izborima u Makedoniji u aprilu iduće godine najveće šanse za pobedu ima premijer Vlade Zoran Zaev sa 12,4 posto podrške. Anketu je sprocela TV Telma i Makedonski centar za međunarodnu saradnju.

 

Odmah iza Zaeva sa 8,2 posto podrške ispitanika nalaze se lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski i aktuelni šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.
Anketa koja je sprovedena od 7. do 14. decembra na 1014. ispitanika, prenose skopski mediji.

Što se tiče kandidati za predsednika Makedonije iz albanske etničke grupe, največe poverenje mešu anketiranim Albancima dato je zameniku predsednika makedonske vlade Bujaru Osmaniju sa 6,8 posto podrške i bivšem ministru zdravlja Imeru Selmaniju sa 5,8 posto podrške.

Analitičari smatraju da ne sme da se zanemari činjenica da čak 19 posto ispitanika smatra da nijedan od ponuđenih kandidata za budućeg predsednika Makedonije nije dobar, dok 15 posto njih nisu odlučili kome bi dali svoj glas.

Anketa pokazuje da je moguć konsenzualni kandidat Scijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske stranke DUI, gde ponovo građani pružaju najveću podršku od 10,2 posto Zaevu.

Ako zajedno s predsjedničkim budu održani i parlamentarni izbori, rezultati ankete su pokazali da bi SDSM osvojio 26,9 posto glasova, dok bi VMRO DPMNE dobio 21,6 posto podrške.♦