Beograd: Međunarodni festival studentskog filma

Beograd: Međunarodni festival studentskog filma

20/12/2018 Off By BERB

Bojan Durutović

Od 21. do 23. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, pod sloganom “Sloboda”, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje, Grada Beograda i Austrijskog kulturnog foruma, osamnaesti put održaće se Festival studentskog filma.

Ova manifestacija je od izuzetnog značaja za mlade iz čitavog regiona i osmišljena je kao svojevrsna platforma za razmenu ideja, iskustava i znanja mladih umetnika iz čitavog sveta, kao i ljubitelja filmova svih uzrasta.

Festival je međunarodni i takmičarskog je karaktera, a ove godine selektor festivala je Marko Novaković, filmski i televizijski reditelj, koji je od 170 pristiglih filmova odabrao 36 naslova u tri takmičarske kategorije festivala.

Za nagrade u katergoriji kratkih igranih filmova takmiči se 16 filmova, a u kategorijama dokumentarnog i animiranog filma po 10 filmova.
Od 32 zemlje koje su poslale svoje filmove čak 21 zemlja imaće jednog ili više predstavnika u konkurenciji za nagrade. Najviše filmova dolazi iz Evrope (23 naslova), potom iz Severne Amerike (6 naslova), Azije (4 naslova) te po jedan naslov iz Latinske Amerike, Afrike i Australije.

Najviše filmova u takmičarskoj konkurenciji stiže iz Španije (pet), po tri filma dolazi iz Kanade, Belgije i SAD, po dva iz Srbije, Nemačke, Velike Britanije, Hrvatske i Libana, i po jedan iz Australije, Italije, Mađarske, Švajcarske, Litvanije, Kazahstana, Maroka, Brazila, Kine, Tajvana, Slovačke i Grčke.

Stručni žiri u sastavu Vuk Ršumović, Lazar Bodroža i Milan Marić izdvojiće najbolje filmove u sve tri kategorije, a svoje nagrade, po prvi put ove godine, dodeliće i studentski žiri.

Festival je 1999. godine osnovala grupa studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.♦