LSV: Lustracija ne sme biti samo predizborno obećanje

LSV: Lustracija ne sme biti samo predizborno obećanje

17/12/2018 Off By BERB

 

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u pismenom obraćanju medijima smatra da bi bilo bi jako dobro po ovu zemlju ako su opozicione stranke, koje ovih dana sve intenzivnije zagovaraju sprovođenje lustracije, iskreno posvećene tom cilju. I bilo bi jako loše, ako je to samo jedna predizborna parola:

 

“Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na to da je pre pet i po godina, 11. juna 2013. godine, istekao Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji.

Oktobra 2000. godine nije bilo sluha za našu inicijativu da se zabrane Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Jugoslovenska udružena levica i Stranka srpskog jedinstva, koje su predvodile zločinačku politiku Miloševićevog režima. A to je trebalo da bude rez posle kojeg bi bilo jasno da su devedesete gotove i da nastupa jedan nov period za Vojvodinu i Srbiju.

Isto tako, uprkos svim apelima LSV, našoj kampanji i pozivima, nije bilo političke volje ni da se Zakon o lustraciji sprovede dok je trajao, niti da se spreči da zastari 2013. godine, a kamoli da se, kada je zastareo, vrati u skupštinsku proceduru i usvoji novi, na čemu smo insistirali.

Ko god misli da je 5. oktobra napravljen neki preokret i demokratski pomak, taj nažalost greši, zato što je to, u stvari, bilo presvlačenje kože na istoj zmiji. Zbog tadašnjeg izostanka procesa lustracije i danas su u političkom životu Srbije prisutni pojedinci koji su aktivno učestvovali u teroru nad građanima.

Nikada nije kasno za reakciju, lustracija je potrebna, jer je ona garant demokratske Srbije. Podsećamo na našu kampanju, u kojoj smo naveli razloge za lustraciju sloganima: Zato što su iseljavali, Zato što su pljačkali, Zato što su tukli, Zato što su ubijali i Zato što su hapsili.

Lustracija nije osveta, niti preki sud, već način da svako ko je kršio ljudska prava za to i odgovara.

Lustracija je skupa reč, s kojom se ne treba igrati u predizborne svrhe. Zato se nadamo da opozicione stranke, koje su postale ljubitelji lustracije, zaista to iskreno i nameravaju da urade”, navodi Kostreš.♦