BEOGRAD: ZATVOREN NARODNI MUZEJ ZBOG REKONSTRUKCIJE

23/02/2015 Off By

Sada smo na putu da završimo taj ozbiljan i veliki zadatak. Imamo podršku Ministarstva kulture i Vlade. Naš ministar je već upalio sat za otkucavanje vremena koji nas deli od ponovnog otvaranja uređenoh muzeja. Rok je deseti maj 2016 godine.To će biti 172 godišnjica Narodnog muzeja, rekjla je direktorka Bojana Borić Brešković


narodni-muzej-beograd-jpg_660x330

Ranka Čičak

 

NOVINARI dvadesetak redakcija iz zemlje i inostranstva prisustvovali su danas simboličnom skidanju izložbi u beogradskom Narodnom muzeju, kako bi počeli radovi na sanaciji i rekonstrukciji. Zajedno sa ministrom kulture ininformisanja Ivanom Tasovcem, direktorkom Narodnog muzeja, Bojanom Borić Brešković i autorom tri skinute izložbe, novinari su pogledali Slučaj kompozicije Jedan, zatim mnoge lepe poklone uglednih darodavaca iz raznih epoha.
Direktorka Borić Brešković rekla je da se Muzej pripremio za najvažniji čin u svom životu, a to je rekonstrukcija:
– Sada smo na putu da završimo taj ozbiljan i veliki zadatak. Imamo podršku Ministarstva kulture i Vlade. Naš ministar je već upalio sat za otkucavanje vremena koji nas deli od ponovnog otvaranja uređenoh muzeja. Rok je deseti maj 2016 godine.To će biti 172 godišnjica Narodnog muzeja.
Tasovac je podsetio na otvaranje izložbi koje su danas skinute. Zadovoljan je što su danas novinari zajedno s njim prošli još jednom kroz ovu postavku. Iskreno da vam kažem, na otvaranju je bila tolika gužva, da sam tek sledeći put kad sam došao zapravo mogao da u potpunosti vidim sva remek dela i sve refleksije između prošlosti i sadašnjosti. Za par minuta radnici će početi da skidaju slike sa zidova.To je znak da radovi na rekonstrukciji mogu da počnu.
Ministar Tasovac sopštio je novinarima da je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo inicijativu da se promeni ime Narodnog muzeja u Beogradu u Narodni muzej Srbije:
– Mi u ovom trenutku imamo 16 muzeja koji nose ime Narodni muzej u različiti gradovima. Mislim da je i u simboličnom smislu divno da se ime ovog muzeja vrati na prvobitno- Narodni muzej Srbije. Jer, ovo blago koje se nalazi u njemu zaista pripada svim građanima Republike Srbije.
Večeras u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu otvara se izložba od dela koja su otkupljena na poslednjem konkursu za otkup dela vizuelne umetnosti:
– Tako potvrđujemo činjenicu da mi zapravo ne radimo samo građevinsku rekonstrukciju, već rekonstrukciju kompletnog muzeološkog života u Srbiji. Zahvaljujem novinarima na podršci. Vaši osmesi, verujte mi, znače mi mnogo više od onog uobičajenog tapšanja po ramenu.
Remek dela i skulpture u holu već su spakovane u foliju. Sada su na redu obezbeđenje u depoima i sigurna privremena dislokacija.
Narodni muzej nastao je pod imenom Muzeum srpski 1844 godine, a kroz dugu istoriju je više puta menjao naziv. Do ponovnog otvaranja, Muzej će svoje zložbe organizovati na drugim mestima. U petak smo otvorili izložbu u obnovljenom prostoru Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Ove godine će 10 maj, Dan Narodnog muzeja biti obeležen u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.
Pre nekoliko dana je na zajedničkoj sednici srpske i slovenačke vlade bilo razgovora o saradnjisa slovenačkim muzejima.U beogradskom Narodnom muzeju postoji izvanredna zbirka dela slovenačkih autora iz 20 veka. Ona će biti prikazana u Sloveniji tokom ove godine. Galerija Božidar Jakac je već pripremila čitav koncept izložbe.<


KULTURA

 

kulturaIVAN TASOVAC: PROFESIONALIZACIJA I BOLJA VIDLJIVOST USTANOVA KULTURE

  Tasovac je istakao neophodnost jačanja vidljivosti institucija,i dostupnosti kulturnih sadržaja što širem delu javnosti, kao i da

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERASRBIJA SE SPREMA ZA VENECIJU

Radom Ivana Grubanova, koji je danas predstavljen novinarima, Srbija će se predstaviti na Pedeset šestom bijenalu savremene umetnosti

 

 

narodno-pozoriste-beograd_0SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU: RASPISAN KONKURS ZA UPRAVNIKA

  Na vanrednoj sednici Upravni odbor Narodnog pozorišta u Beogradu zaključio je da vršilac dužnosti upravnika pozorišta Dejan

kasarnaPISMO RADOMIRA LAZOVIĆA: „ARČIBALD RAJS“ I DALJE PROPADA

Kolektiv Ministarstvo prostora ironično je danas obeležio treći rođendan “uspešne” operacije Vojske Srbije na sprečavanju umetnika i građana