U ponedeljak sednica SB o vojsci Kosova

U ponedeljak sednica SB o vojsci Kosova

15/12/2018 Off By BERB

 

Ruska agencija Tass objavila je da je Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu zakazana za ponedeljak. Navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da Zapad traži da sednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se Rusija, kako ističe agencija, protivi.

Izvor u ruskoj Stalnoj misiji pri UN je dodao da Rusija i zapadne zemlje nisu uspeli da postignu konsenzus oko formata sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

– Grupa zapadnih zemalja nije dovodila u pitanje značaj održavanja ovog sastanka, ali je sugerisala da njegov format bude iza zatvorenih vrata”, naveo je isti izvor i dodao da zbog tih različitih pozicija nije postignut konsenzus.

Prema njegovim rečima, konsultacije o tom pitanju održane su u petak i doneta je odluka da predsedavajući Savetu bezbednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastavi konsultacije sa stranama u periodu preostalom do ponedeljka.

Taj diplomatski izvor je dodao da su Rusija i Srbija tražile održavanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog formiranja Vojske Kosova što je suprotno Rezoluciji 1244 koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Očekuje se da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak prisustvovati sednici SB.♦