Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

14/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj:

– Verujem da neće uskratiti maloj Srbiji da kaže šta joj se sve dogodilo sa Kosovom. Pratićemo šta se dalje događa i čekati da povuku takse i sve druge nezakonite poteze, pa ćemo tek onda nastaviti razgovor. Mi čuvamo mir ali čuvamo i dostojanstvo.

Vučić kaže da se iza formiranja vojske Kosova protivzakontitog i bez uporišta na bilo kom članu međunarodnog prava i dogovora kriju SAD, Velika Brianija i Nemačka. Razočarani smo ali to za nas nije novost. I za uvođenje taksi imali su podršku ovih zemalja. Te su zemlje izdavale saopštenja i predlagale i Srbiji i Kosovu da smanje tenzije. Pravile su se da ne vide proteste naših ljudi na Kosovu i bilo im je krivo kada je Kosovo izgubilo na glasanju za UNESKO i Interpol. Njihov odgovor na srpske pobede bio je predlog da se Kosovo zaokruži kao suverena država. A u samom člau 126 Ustava te države kaže se da se vojska ne može formirati bez promene tog člana. Za to je potrebno dve trećine podrške manjinske zajednice i većina u Skupštini. Pronašli su jednog Srbina koji je dao podršku a fali im još sedam. Sve su uradili protivzakonito.
Večeras su Vučića podržali ambasadori Kine, Kipra i svih zemalja koje nisu priznali Kosovo, podržao ga i sekretar NATO, a dobuio je podršku i iz vrha Rusije.♦