KFOR blokirao sever KiM!?

KFOR blokirao sever KiM!?

13/12/2018 Off By BERB

 

Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati.

Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Leposavića.

Pored borbenih vozila, pripadnici KFORA nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera i kolutova žica.Pokreti KFORA  na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namere da sutra donese odluku o formiranju kosovske vojske, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.

Portparol Kfora Vićenco Graso tvrdi je da je kretanje međunarodnih vojnih snaga na severu Kosova samo redovna vežba.
On je u pisanoj izjavi za RTV Kim naveo da su slična kretanja pokrenuta juče u Uroševcu i Prizrenu, ali da se čini da to “niko nije primetio”.
“Snage КFOR-a se obučavaju da budu spremne za brzo raspoređivanje širom Кosova u skladu sa mandatom i Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti UN-a”.
Graso je istakao da nema nikakvih pretnji, “niti bilo kakvog razloga za zabrinutost”, već da je u pitanju obuka koja je rađena nedavno.

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu “suvereno odlučuje” Priština.

U tom kontekstu, prisustvo KFORA na severu, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije.♦