Beograd: Međunarodna konferencija „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba na Zapadnom Balkanu“

Beograd: Međunarodna konferencija „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba na Zapadnom Balkanu“

12/12/2018 Off By BERB

Juče je u Crvenom krstu Srbije otvorena Međunarodna konferencija „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba na Zapadnom Balkanu“.

Konferencija će nastaviti svoj rad i danas kako bi zaokružila trogodišnju implementaciju projekta koji je koordinirao Crveni krst Srbije u pet država Zapadnog Balkana a realizovan uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.
Na otvaranju Konferencije učesnicima se obratitio prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, g-đa Brankica Janković, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, g. Nicolas Bizel, šef sektora operacija – Delegacija Evropske unije u Beogradu i g-đa Sabine Kroissenbrunner, zamenica šefa misije Austrijske ambasade u Beogradu.

Trogodišnji projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ započet je 1. februara 2016. godine kao odgovor društava na Balkanu na demografsko starenje, a sa ciljem da se kapacitet civilnog sektora ojača kako bi se pružila podrška starijim osobama za bolje socijalno uključivanje i učestvovanje u kreiranju javnih politika od značaja za njihov položaj.
Drugog dana konferencije – 12. decembra, Crveni krst Srbije zajedno sa HelpAge International prikazaće podatke iz najnovijeg istraživanja “Trendovi u zdravlju i starenju”. Radi se o pilot istraživanju, koje će u isto vreme biti prikazano u svim državama u kojima se sprovelo istraživanje. Kako populacija starijih struktura bolesti u Srbiji se menja. Nezarazne bolesti su vodeći uzrok smrti i odgovorne su za preko 90 posto svih smrtnih ishoda među muškarcima i ženama starosti od 50 do 69 godina i 70 i više godina. Rasprostranjenost glavnih depresivnih poremećaja se povećava kod starijih muškaraca, ali su stope i dalje više kod starijih žena.♦