11. decembar

11. decembar

11/12/2018 Off By BERB

–1918. Rođen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih. Pripovetkom “Jedan dan Ivana Denisoviča” u književnost uveo temu Staljinovih logora, u kojima je proveo devet godina. Emigrirao 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970.


1282. Umro car Mihailo VIII, osnivač poslednje vizantijske dinastije Paleologa i obnovitelj carstva posle 57 godina latinske okupacije. Premestio prestonicu iz Nikeje u Carigrad, koji je osvojio 1261. i uspešno se odupirao namerama Karla Anžujskog i Mlečana da uspostave Latinsko carstvo. Nasledio ga sin Andronik II.

1475. Rođen italijanski sveštenik Đovani de Mediči, papa Lav X od 1513. do smrti 1521. Kao velik zaštitnik umetnosti učinio Rim centrom evropske kulture. Uprkos naporima, uključujući ekskomunikaciju osnivača protestanske crkve u Nemačkoj Martina Lutera, nije uspeo da suzbije pokret verske reformacije započet tokom njegovog pontifikata i spreči stvaranje protestantske crkve.

–1803. Rođen francuski kompozitor Ektor Berlioz, tvorac romantičarske programske muzike i utemeljivač modernog orkestra.


 

 

 

 

–1810. Rođen francuski pisac Alfred de Mise. Nesrećna ljubav s književnicom Žorž Sand inspirisala ga za pesme “Noći”, a u autobiografskom romanu “Ispovest jednog deteta ovog veka” opisao “bolesti veka” i sumrak ideala.


 

 

–1843. Rođen nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. 1882. otkrio bacil tuberkuloze, izolovao bacil antraksa i pronašao izazivač kolere.


1858. Svetoandrejska skupština izvršila smenu dinastije u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen njegov sin Mihailo.

1888. Skupština Srbije prihvatila Ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, koji je pisan po uzoru na belgijski ustav od 1831, u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija.

1894. U Parizu otvorena prva svetska automobilska izložba na kojoj se predstavilo devet proizvođača.

–1918. Rođen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih. Pripovetkom “Jedan dan Ivana Denisoviča” u književnost uveo temu Staljinovih logora, u kojima je proveo devet godina. Emigrirao 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970.


–1918. – Umro je Ivan Cankar, jedan od najvećih slovenačkih književnika, majstor snažnog izraza, slikar društva svoga vremena, nepomirljiv i oštar kritičar društvenog zla, branilac potlačenih i eksploatisanih. Odličan satiričar, sa mnogo osećanja za socijalnu pravdu, postavio je i raspravljao niz socijalnih i psiholoških problema; dao je veliki broj snažnih dela, od kojih su najpoznatija: “Kralj Bejtanove”, “Za dobro naroda”, “Martin Kačur”, “Sluga Jernej i njegovo pravo”… Ljubljanski biskup Jeglič naredio je da se 1899. spali njegova zbirka pesama “Erotika”. Jedan je od prvih i, pored Župančića, najjači predstavnik literarnog pokreta poznatog kao moderna.


1937. Fašističko Veliko veće donelo odluku o povlačenju Italije iz Lige naroda.

1941. Nemačka i Italija objavile rat SAD, a Kongres SAD istog dana objavio rat tim zemljama. Poljska objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala Nemačkoj i Italiji.

1946. Generalna skupština Ujedinjenih nacija osnovala UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

1972. Američki astronauti iz broda “Apolo 17” Eugen Kernon i Harison Smit spustili se na Mesec, u poslednjoj misiji u okviru programa “Apolo”.

1973. Zapadnonemački kancelar Vili Brant i čehoslovački premijer Lubomir Štrougal potpisali ugovor kojim je formalno poništen Minhenski pakt iz 1938, kojim su Velika Britanija i Francuska prepustile nacističkoj Nemačkoj oblast Sudeta u Čehoslovačkoj.

1991. U Mastrihtu potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice.

1992. Savet bezbednosti UN, na zahtev Makedonije, odobrio upućivanje 800 vojnika UN u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1997. U Kjotu posle maratonskih pregovora potpisan Protokol o zaštiti životne sredine koji predviđa i smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte “staklene bašte” i globalno zagrevanje. SAD nisu stavile svoj potpis uz objašnjenje da bi to nanelo štetu njihovoj privredi.

1999. Umro Franjo Tuđman, predsednik Hrvatske od aprila 1990, posle prvih višestranačkih izbora u SFRJ, i prvi predsednik nezavisne Hrvatske. Bio lider Hrvatske demokratske zajednice, političke stranke koja se zalagala za izdvajanje Hrvatske iz SFRJ. Njegovom zaslugom Hrvatska 25. juna 1991. proglasila samostalnost, a u januaru 1992. stekla međunarodno priznanje.

2000. Izrael i Palestina obnovili kontakte na višem nivou u cilju okončanja sukoba i pronalaženja načina za obnavljanje mirovnih pregovora.

2001. Vrhovni sud SAD osudio Francuza Zakariasa Musauia za učešće u napadima na SAD 11. septembra, što je prva kazna u SAD koja se direktno odnosi na te napade.♦