POSETA: Ljajić razgovarao sa kolegom Mustafajevim iz Azerbedžana

POSETA: Ljajić razgovarao sa kolegom Mustafajevim iz Azerbedžana

07/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Kad dve zemlje imaju tako dobre odnose kao Srbija i Azerbejdžan onda razgovori nemaju ni jednog spornog pitanja. Tako je bilo i danas. Među dvadeset članova delegacije Azerbejdžana koja je posetila Srbiju bilo je sedam zamenika ministara.

 

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar ekonomije Azerbejdžana Šahin Mustafajev rekli su novinarima da dve zemlje sarađuju politički na najvišem nivou. Podržavaju se u svim međunarodnim organizacijama, a Azerbejdžan je nedavno glasao i protiv prijema Kosova u Interpol. Još pre pet godina potpisan je sporazum o strateškom partnerstvu.
Rasim Ljajić računa da će i ekonomski odnosi stići političke. Trgovinska razmena sada je samo pet miliona dolara:
– Trebalo bi uvesti sistem preferencijala za neke naše proizvode. Dans su gosti pokazali nejviše interresa za poljoptrivredu. Azerbejdžan je zainteresovan za ulaganja u stočarstvo i žitarice. Zatim povećaće se saradnja u turizmu. Oni su zainteresovani za ulaganja u naše banje. O tome će se razgovarati početkom sledeće godine na poslovnom forumu u Azerbejdžanu. Ima meta za saradnju i u komunikacionoj tehnologiji, energetici.
Gost je ponovio sve pohvale za dobre političke odnose. Zadovoljan je prijemom kod Vučića, sastankom sa srpskim biznismenima, sednicom međuvladine komisije i sveukupnom posetom.♦