AMBASADOR SAD FILIP KOSNET: Vojska „pozitivan korak za Kosovo“

AMBASADOR SAD FILIP KOSNET: Vojska „pozitivan korak za Kosovo“

07/12/2018 Off By BERB

 

Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je juče da je „evolucija“ Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u vojsku „pozitivan korak za Kosovo“ i dodao da je „više nego prirodno da Kosovo kao suverena i nezavisna zemlja ima odbrambene sposobnosti“.

 

Podsećajući na najave kosovskih lidera da će oružane snage moći da učestvuju u mirovnim operacijama i van Kosova, ambasador je u ekskluzivnom intervjuu za RTK, ocenio da je Kosovo „stiglo do tačke u kojoj može da doprinese međunarodnoj bezbednosti, umesto da bude njen korisnik“.

„To je dobrodošlo“, rekao je Kosnet i dodao da Kosovo „nastavlja da zauzima visoko mesto na listi prioriteta američke spoljne politike“.

On je za RTK govorio i o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo, o konačnom sporazumu sa Srbijom i o tome može li taj sporazum da se odnosi i na pitanje granica.

Novi ambasador SAD u Prištini je sinoć u intervjuu za RTK poslao još nekoliko poruka, istakao je da su „neke osobe pogrešno shvatile“ da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija“.

„SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluče da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano“.

„Ponovo želim da kažem da ih moja zemlja (SAD) ne tera na to. Ne vidimo obavezno ovo pitanje kao ključ dijaloga,“ kazao je Kosnet.

Isto tako je i dodao da vidi da je veliki deo dijaloga usredsređen upravo na pitanje granica.

Američki ambasador je istakao da su Kosovo i Srbija dve suverene države. „Mi ćemo uvek podržati Kosovo“, kazao je američki ambasador, „iako se slepo ne slažemo sa svakom idejom koja dolazi iz vlade Kosova“.

Upitan o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosnet je rekao da je na Kosovu „manje od nedelju dana“ i da „želi da sasluša što više ljudi i dobije njihova mišljenja, pre nego što bude davao velike izjave“.

„Ipak, verujem, i moja vlada veruje, da je ovo kritičan trenutak u procesu dijaloga i da je značajno za Kosovo i Srbiju da se njemu pristupi u duhu saradnje,“ kazao je on(KosSev).♦