MAKEDONIJA: Uhapšen organizator upada u Sobranje

MAKEDONIJA: Uhapšen organizator upada u Sobranje

05/12/2018 Off By BERB

 

Bivši direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove Makedonije (UBK), Vladimir Atanasovski uhapšen je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

 

Kako su javili mediji, Atansovski je priveden kao jedan od organizatora upada u Skupštinu Makedonije 27. aprila prošle godine, zbog kojeg se grupi od 33 učesnika već sudi po optužnici za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka Makedonije.

Organizator: Vladimir Atanasovski

Privođenje Atansovskog je zatražila tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskovska, pošto su na tom suđenju dva optužena svedočila da je Atanasovski bio jedan od orgnizatora i naredbodavaca nasilja u parlamnetu, zajedno s bivšim načelnikom za službe UBK prisluškovanje, Nikolom Boškovskim i savetnikom predsednika Makedonije Sinišom Aleksoskim.

Po svedočenju optuženih, upravo Atanasovski je organizovao upad u Sobranje, kupovanje fantomki za učesnike nasilja, obezbedio vozilo pred zgradom parlamenta iz kojeg su određeni učesnici upada uzimali oružje.

Ruskovska je potvrdila da je zbog tog svedočenja zatražila od krivičnog suda u Skoplju da odredi pritvor Atansovskom.

Vladimitr Atanasovski bio je na čelu UBK od 1. septembra 2016, nekoliko meseci pre izbora na kojima je VMRO DPMNE izgubila vlast, i tu funciju je obavljao do juna 2017. kada je koalicija SDSM i DUI uspjela da ukloni prepreke i formira vladu(Agencije).♦