GAZETA EKSPRES: Postoje li rimski susreti Tačija i Vučića?

GAZETA EKSPRES: Postoje li rimski susreti Tačija i Vučića?

04/12/2018 Off By BERB

Prištinski dnevnik Gazeta ekspres bavi se izletima Hašima Taćija u italijanskoj presztonici Rimu:

Uprkos izjavama predsednika Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, da su njihovi sastanci bili samo javne prirode u Briselu, otkriveni su detalji koji pokazuju suprotno. Tači i Vučić, koji su snažno posvećeni planu podele dve zemlje, sistematski su se sastajali i razgovarali u tajnosti, posebno u jednoj evropskoj prestonici koja je blizu dve zemlje.

Juče je bivši srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da su prema njegovim informacijama, predsednici Srbije i Kosova imali, i nastavili od nedavno sa nekim tajnim sastancima. Jeremić, koji je jedan od glavnih opozicionih lidera u Srbiji postavio je javno pitanje predsedniku Vučiću. Da li ste se sastali sa Hašimom Tačijemi 4. novembra u glavnom gradu Italije – Rimu?!

Izvori portala „Syri.net“ u kosovskoj ambasadi u Rimu potvrdili su da je Hašim Tači 4. novembra bio u Rimu, gde je prespavao jednu noć. Međutim, tokom ovog perioda kada se razgovaralo o granicama, Tači je takođe još najmanje dva puta bio u italijanskoj prestonici.

U svim slučajevima, kako ovaj medij navodi, on je posetu vodio kao ličnu, a Ambasada je navela da je samo koristio njeno vozilo za dolazak i odlasak sa aerodroma. Sa Tačijevim kretanjem i sastancima tokom ovog boravka u Rimu, ambasada nije upoznata.

Izgleda da je Rim izabran kao „baza“, gde dva predsednika razgovaraju i guraju sa svojim planom promene granica dve zemlje.

Usledilo je pre nekolio dana i to da je Tači iznenada bez razloga otpustio ambasadorku Kosova u ovoj zemlji Aljmu Ljamu i zamenio je sa drugom ženom od poverenja predsedniku već dugi niz godina, Kimetom Bitići. U prištinskim političkim krugovima, Bitići je poznata kao dobra prijateljica Hašima Tačija, koja je takođe i članica generalnog odbora njegove stranke, PDK još od 2006. godine.

Nije prvi put da se izabere Rim, kao mesto na kojem se stavljaju ideje za plan podele Kosova.

Isto tako, pouzdani izvori „Syri.net“, rekli su da je u danu u kojem je Tači tamo ostao privatno, u italijanskoj prestonici takođe bio viđen i Aleks Soroš, sin špekulantskog milijardera, koji je, prema svim pokazateljima, verovatno iza ovog plana.

Isto tako, ako se samo uradi jednostavna pretraga sajta kosovskog predsednika i njegovog Tviter naloga pokazuje se da Hašim Tači i njegova kancelarija nisu davali nikakvo obaveštenje o aktivnostima predsednika još od 31. oktobra, kada je bio u Belorusiji, sve do 6. novembra, kada se sreo sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurcom u Prištini.♦