DUŠAN JANJIĆ: Razgranjićenje bez međunarodne podrške!

DUŠAN JANJIĆ: Razgranjićenje bez međunarodne podrške!

04/12/2018 Off By BERB

 

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je za RTK2 da Beograd i Priština aktivno rade protiv dijaloga jer ne primenjuju sporazume i govore o podeli. Zato je, smatra Janjić, taj proces gotovo mrtav.

 

On smatra da Tači i Vučić nisu dobili podršku za ideju razgraničenja, zbog čega očekuje da će se prema zahtevu Vašingtona i EU format razgovora promeniti.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da dijalog bude nastavljen, Janjića ocenjuje da je „dijalog poluživ“, odnosno da se od 2015. godine ubija jer akteri aktivno rade protiv njega. Ipak do sada se održao upornošću EU, ali i zbog straha Prištine i Beograda da napuste dijalog.

Kada se sporazumi ne primenjuju, a pričom o podeli se unese nemir u ljude i region onda takvo nešto ne može dugo da traje, smatra Janjić. Zato očekuje da će ubrzo doći do izmene formata dijaloga.

Janjić smatra da u dosadašnjem toku pregovora lokalni političari su pokazali da nisu u stanju sami da rešavaju probleme a stranci ne žele da rade njihov posao. On smatra da se takva situacija neće dozvoliti iduće godine.

“Ja mislim da će ovih dana biti donete vrlo ozbiljne odluke i da je postignuta saglasnost i EU i Vašingtona da se ovo više neće tolerisati. Kad se kaže više se neće tolerisati, to znači neće odmah oni privesti Tačija, Vučića i ostale da pričaju, ali će im ostaviti ograničeni period, jer i EU treba vreme za izbore,” kaže Janjić.

Direktor Foruma za etničke odnose smatra da u Vašingtonu i u EU više nema tolerancije a ni podrške ideji dvojice predsednika Vučića i Tačija.♦