LSV: Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

LSV: Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

02/12/2018 Off By BERB

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da nije dobro što se priča o decentralizaciji Srbije svela samo na najave povećanja ingerencija gradskih opština u Beogradu, navodi u pisanoj izjavi portparol Aleksandar Marton:

 

-Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je izmene Zakona o glavnom gradu, koje bi, uz promene gradskog Statuta, dovele do osnaživanja ingerencija prigradskih opština glavnog grada. Svaki prilog decentralizaciji je dobar, ali smatramo da je nedopustivo da se ne govori i problemima ostalih lokalnih samouprava u našoj zemlji.

Autonomija Vojvodine je osakaćena još u doba Slobodana Miloševića, ali i kasnije Vlade u Beogradu nisu imale sluha za vraćanje oduzetih pokrajinskih ingerencija.

Status gradova i opština u sistemu vlasti u Srbiji je nedopustiv.

Lokalne samouprave i Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuju u ukupnim javnim finansijama Srbije sa svega 9 posto. Sa druge strane, u Nemačkoj, Danskoj, Finskoj, pa čak i Hrvatskoj, taj procenat je između 35 posto i 50 posto.

U Srbiji je na sceni rigidna centralizacija, koja zanemaruje interese sredina izvan glavnog grada države.

Na taj način se krši i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još pre 11 godina, a kao članica Saveta Evrope je obavezna da je u potpunosti sprovodi.

LSV smatra da je potrebno pokrenuti ozbiljan proces ustavnih promena, koje će za posledicu imati stvaranje kvalitetnog i decentralizovanog sistema vlasti.

Bez novog ustava i pratećih zakona, ionako neefikasan politički sistem postajaće sve tromiji i nekvalitetniji.

Želimo državu u kojoj su Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niš, Sandžak, te gradovi i opština u tim regionima, ravnopravni. Želimo državu u kojoj ne postoji samo jedan grad, koji je apsolutni centar, nego efikasan, decentralizovani sistem sa mnogo više regionalnih i lokalnih centara”, kaže Marton.♦