SKUPŠTINA SRBIJE: O svemu – samo ne o budžetu!

SKUPŠTINA SRBIJE: O svemu – samo ne o budžetu!

30/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas se u Skupštini Srbije govorilo o svačemu, samo ne o budžetu.

Na samom početku sednice predsednnica Maja Gojković primetila je da poslanik Miladin Ševarlića, iz poslaničke grupe Dveri, drži uramljenu sliku povećeg formata. Nije znala da je to reprodukcija slike “Plava grobnica” Miroslava Radovića.
Gojkovićeva je tražila od poslanika da izađe iz sale. Ali on je ćutao. Stajao i ćutao. Predsednica je kukala. Pominjala onaj kamen Boška Obradovića i – na kraju pozvala obezbeđenje.
Stiglo je i obezbeđenje, ali ništa. Ševrlić je i dalje prkosno stajao. Nije hteo da izađe, ali ni da sliku preda dvojici čuvara i reda i mira.
Zatim je poslanika Dveri savladala lično nejaka Maja. Posle kraćeg otimanja oko slike, uspela je da ga izgura napolje.
Sela je na svoje mesto i poručila obezbeđenju da Skupštini više nije ovakvo, kakvo je, potrebno.



Zašto je profesor Ševarlić uneo sliku? Naivno je objasnio novinarima da je hteo da ukaže da Srbija nije svečanom sednicom parlamenta obeležila stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu. Maja je bila nervozna i nije svatila šta je hteo da kaže ovaj poslanik.

Posle ovoga, sednica je mogla da počne.
Ali umesto konstruktivna rasprava o ovom važnom dokumentu, došle su poslaničke polemike. Tradicionalno Radikal su napali lidera Socijaldemokratske parije Rasima Ljajića. Pominjali su i izvesnog Esada Džudu (znamo ga kao bivšeg poslanika Džudovića) i Sulejmana Ugljanina iz Demokratske akcije Sandžaka.
Milorad Mirčić (SRS) rekao da potpredsednik Vlade Rasim Ljajić podržava „neku Džuždu, koji crta nove granice , koji Rašku oblast proglašava za Sandžak, zaboravlja da u takozvani Sandžak spada i severna Crna Gora“.

Skupštinskoj većini je dobacio: „Vi i dalje ćutite a to je pitanje svih pitanja u kojoj ćemo državi da osvanemo?“.

Zatim se oglasio šef poslaničke grupe Ljajićeve SDPS Milorad Mijatović. Rekao je da SRS nema pravu politiku, već izmišljaju afere i iznosi neistine.

On je, obraćajući se poslanicima SRS, rekao da ukoliko žele političku borbu moraju da imaju pravu politiku, a ne da iznose laži, „jer istina uvek pobeđuje i konačno je pobedila u Raškoj oblasti ili Sandžaku, jer su građani znali ko je Rasim Ljajić, kako radi i šta je sve do sada uradio“.

Neizbežni šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović osetio je potrebu da kaže kako su Naprednjaci za „trajnu slogu između Srba i Bošnjaka i u Raškoj oblasti, kao što su za slogu i dobrosusedske odnose sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini“.
Objasnio je da kao predsednik Administrativnog odbora, neće da zakaže sednicu tog skupštinskog tela, da bi „Vojislavu Šešelju, kao navodnom ratnom zločincu, oduzeo mandat“, zato što nema zakonskih uslova za to.

I Maja je sišla sa među poslanike. Rekla je: „SNS se nikada neće složiti sa izjavama Sulejmana Ugljanina, koji je rekao da je Srbija fašistička tvorevina”. Naljutilo je i to što je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo na društvenim mrežama nacrtao prekrojenu kartu Srbije:

„U vreme kada imamo veliku krizu na Kosovu i Metohiji, kada se borimo za opstanak našeg naroda tamo, kao da neko namerno, po komandi, otvara nekakvu Pandorinu kutiju na jugu Srbije. Tome treba svi zajedno da se suprotstavimo“, rekla je Maja Gojković.
I kada se pomislilo da će početi rasprava o budžetu
“upao” je Vuk Jeremić. Na jednom Tvit nalogu Jeremić je napisao da se Ramuš Haradinaj nikada ne bi usudio da slaže u autorskom tekstu za “Vašington post”, u kojem je naveo da mu je navodno Vučić nudio priznavanje nezavisnosti u zamenu za deo teritorije Kosova.

Igor Bečić (SNS) kao da je jedva dočekao da potvrdi koliko je Vuk Jeremić “izdajnička bitanga”. Da ne bude nesporazuma: “Vučić je danas iz Nikozije poručio da se nikada nije video, niti čuo sa Haradinajem”:

Bečić je citirao svog partijskog šefa i našeg Predsednika Republike: “Da jesam, sve službe sveta bi imale taj podatak. Haradinaja sam video samo u Haškom tribunali, kada sam posećivao Šešelja, pre 12 godina, a i tada sam ga video samo kako šeta po zatvorskom krugu. Nismo razmenili ni “dobar dan”.
Zatim je govorio lider LDP Čedomir Jovanović. Došao je posle duge pauze. Obrazloženje na budžet, pročitale su neke poslanice vladajuće većine.
Sve je teklo po ivici. Nastaviće se.♦