KOSOVSKA MITROVICA: Protest zdravstvenih radnika

KOSOVSKA MITROVICA: Protest zdravstvenih radnika

30/11/2018 Off By BERB

 

U Kosovskoj Mitrovici danas je održan protest zdravstvenih radnika kako bi se ukazalo na katastrofalne posledice odluke Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

 

Ovom odlukom blokiralo je i dopremanje lekova i sanitetskog materijala iz centralne Srbije na KiM. To je, upozoravaju, ugrozilo pružanje redovne zdravstvene zaštite Srbima.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Milian Ivanović rekao je da Albanci poslednjih 20 godina vrše planski, organizovan i etnički motivisan teror nad Srbima na KiM.

To nasilje se nastavlja, ali sada na nov način – u ekonomskom obliku, tako što se ne dozvoljava transport lekova, sanitetskog materijala i kiseonika.

Ivanović je istakao da se ovako teška situacija mora rešavati jedinstvom i slogom, a Srbi to jesu, u punoj meri

“Tražimo slobodu, hoćemo da mirno živimo, radimo, da možemo da lečimo naše bolesnike. A šta nam kaže država? Kažu jasno i glasno – bezrezervna podrška i da neće dozvoliti nikakav pogorom, da su crvene linije naša sloboda i naši životi ida niko neće ostati gladan” – rekao je Ivanović.

Rekao jeni i da postoji puna podrška države Srbije Srbima na KiM, koji su jedinstveni, i ne smeju nasedati na provokacije.

Upravnica KBC Kosovska Mitrovica dr Danica Radomirović rekla je da su zdravstveni radnici trenutno sigurno potrebniji pacijentima, na svojim radnim mestima, ali da ih je teška situacija u kojoj su se našli, primorala da i na ovakav način brane pravo na rad, lečenje, život i opstanak.

Istakla je da ukoliko poslednja odluka Prištine i dalje ostane na snazi, nedostatak lekova i sanitetskog materijala i kiseonika, do te mere će ugroziti rad zdravstvenih ustanova, ambulanti i bolnica, da je stanje gotovo kritično i nagoveštava humanitarnu katastrofu.♦