HARADINAJ ZA VAŠINGTON POST: “Vučić nudi priznanje za deo kosovske teritorije”

HARADINAJ ZA VAŠINGTON POST: “Vučić nudi priznanje za deo kosovske teritorije”

29/11/2018 Off By BERB

Ramuš Haradinaj u autorskom tekstu za “Vašington post” tvrdi da Vučić, uz podršku Rusije, Kosovu nudi priznanje, ali u zamenu za deo teritorije Kosova.

 

Srbija, tvrdi Haradinaj, “želi da stvori etnički ‘čistu’ državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protera ih iz njihovih domova”, a to je, kaže, “previsoka cena”.

Od “njegove zemlje” – Kosova – se, piše dalje Haradinaj, traži “da napravi nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zapretio američkim saveznicima”.

“Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voleli da se Kosovo uvuče u takozvano ‘mirno’ etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti – umesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira”, piše Haradinaj.

On je, takođe, napisao da su Srbija i njen saveznik Rusija odbili da priznaju suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u UN, kao i da je, kako navodi, Srbija, “kršeći Briselski sporazum” o normalizaciji odnosa, radila ka tome da blokira put Prištine ka članstvu u EU i u mnogim međunarodnim organizacijama, prenose agencije.

Haradinaj je ponovio i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol, kako on smatra, pomognut organizovani kriminal i nanijeta šteta unutrašnjem sprovođenju zakona.♦