SKUPŠINA SRBIJE: “Potpuno uravnotežen budžet”?

SKUPŠINA SRBIJE: “Potpuno uravnotežen budžet”?

28/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Ministar finansija Siniša Mali obrazložio je danas poslanicima Skupštine Srbije budžet za iduću godinu, a oni su zaključili da je potpuno uravnotežen.

 

U njemu je vidljiv socijalni aspekt vezan za povećanje životnog standarda zahvaljujući skoku plata i penzija. Planiraju se rashodi od hiljadu 269, 1 milijardu dinara i prihodi od 1, 246,2 muilijarde dinara. Tako je planirani deficit oko 22,9 milijardi dinara. Ovakvi planovi su mogući zato što je privredna reforma uspešno obavljena. Spoljno trgovinska razmena je ove godine povećana za 30 posto. I investicije u zemlji su sve veće. Završiće se obilaznica oko Beograda, put Surčin – Obrenovac, autoput Obrenovac – Ljig, put Preljina – Požega, Novi Pazar – Tutin, Kelebija – Subotica, zatim veliki broj mostova, škola, zdravstvenih ustanova.
Privreda će se osloboditi mnogih nameta. Od 1. januara ukida se doprinos za nezaposlenost na teret poslodavca. Opterećenje na zarade smanjuje se sa 63 na 62 posto.
⇐Opozicioni poslanik Zoran Živković odmah je rekao da je izlaganje ministra finasija puno neistina:
– On Srbiju prikazuje ružičasto. Kaže da nam je rast BDP najveći u Evropi, da je nezaposlenost upola manja nego pre pet godina, da je smnjen javni dug, a da su plate i penzije najveće u istoriji. Rumunija ima rast pet puta veći nego Srbija. Nešto što se zove Kosovo ima duplo veći rast. Hrvatska ima skoro dva puta veći. Neistina je da nam nezaposlenost pada. Ovo je jedina vlada na svetu koja se hvali suficitom.
Poslanik Vojislav Šešelj je ponovo najgrubljim rečima napao potredsednika Vlade Rasima Ljajića. Tvrdio je da je on šef narko kartela i da otvoreno radi protiv Srbije. Poslanik iz Rasimove partije Muarem Bačevac, tražio je da se Skupština odredi prema klevetama Šešelja i da se ovom, kako je rekao, pravosnažno osuđenom ratnom zločincu zabrani ulaz u parlament.♦