SKUPŠTINA SRBIJE: Sutra rasprava o budžetu!

SKUPŠTINA SRBIJE: Sutra rasprava o budžetu!

27/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Poslanici Skupštine Srbije danas su tradicionalno utorkom postavljali pitanja i utvrđivali dnevni red od 250 predloga.

Zbog ovako velikog broja predloga očekuje da će rasprava o budžetu za 2019. godinu, ali i o setu poreskih zakona i povećanju taksi za RTS i RTV početi sutra.
Prvi poslanik koji je postavio pitanje Vladi bio je Vojislav Šešelj. Njega zanima i dalje – ministar Rasim Ljajić. Traži da mu ministar MUP-a Nebojša Stefanović odgovori da li je profunkcionisala njegova veza sa direktorom Policije i dobio podatke o svim kriminalnim radnjama Rasima Ljajića:
– Nedavno su bili izbori za Savet bošnjačke nacionalne manjine. Iako se tokom izborne kampanje Sulejman Ugljanin otvoreno svrstao u najgore neprijatelje Srbije, pozvao na destrukciju Srbije kao države, politički subjekti iza kojih stoji Rasim Ljajić koji valjda još nije organizovan kao stranka, nego politička organizacija, pod nazivom “Vakat” stupio je u koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom. Znači potpredsednik vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić direktno je u koaliciji sa Ugljaninom”.
– Ovo je pitanje za Anu Brnabić – dokle će ona Rasima Ljajića da trpi u Vladi Srbije…”
Nezavisni poslanik Jovan Jovanović o pariskoj proslavi stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata: “Sticajem okolnosti ja sam taj dan bio tamo, na Pariskom mirovnom forumu na kojem je učestvovalo 65 šefova država i vlada ali našeg predsednika tamo nije bilo. Zatim, blago rečeno intervju predsednika Vlade za Dojče Vele iz kojeg smo saznali da članstvo u EU praktično nije više strateški cilj Vlade,kao i da Srbija ne priznaje presude međunarodnih sudova, onda njen pokušaj da minimizira ubistvo Olivera Ivanovića, zatim neprimerna proslava još jedne tzv pobede na međunarodnom planu kao i skandalozne doskočice ministra spoljnih poslova u vezi sa tim, posle kojih se građani Srbije i Srbi na Kosovu nalaze u još goroj poziciji…
Pitao je predsednicu Vlade da li je Vlada posle katasrofalnog tretmana Srbije u Parizu preuzela neke korake…

Inače predloženim budžetom predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.246,2 milijarde dinara, dok planirani rashodi iznose 1. 269 milijardi dinara.

Okosnicu fiskalne i budžetske politike u 2019. godini čine mere rasterećenja privrede kroz podsticaj rasta i zapošljavanja i napuštanje takozvanih „kriznih mera” koje su bile na snazi u okviru programa fiskalne konsolidacije.

U budžetu je za kapitalne investicije u 2019. godini opredeljeno ukupno 220 milijardi dinara, a plate u javnom sektoru biće uvećane od sedam do 12 odsto od 1. januara.♦