LSV I VP: Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj

LSV I VP: Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj

25/11/2018 Off By BERB

 

Nenad Ćanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, povodom stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji u pisanoj izjavi medijima navode da je prošlo “Sto godina od kraja Prvog svetskog rata.

 

Srbija, kao zemlja saveznica, bila je pobednik u tom ratu. Unitarno uređenje Srbije do 1918. godine odredilo je sudbinu Vojvodine. Agresivnoj unitarističkoj politici Beograda već tada su se suprotstavili Vojvođani koji su se snažno zalagali za očuvanje identiteta pokrajine.

Vojvodina u sastav nove države ulazi kao jedan od njenih najbogatijih krajeva. Odmah posle Slovenije. U novoj državnoj zajednici Vojvodina je naglo siromašila. Vojvođani su plaćali 939 dinara poreza, a stanovnici Srbije 180 dinara. Sa druge strane, državne investicije su znatno više usmeravane ka Srbiji, nego prema Vojvodini. Petnaest pute se više investiralo u Srbiju!

Današnje vlasti potpuno zanemaruju važnost pobede nad fašizmom i period autonomije Vojvodine.

Te godine predstavljaju period snažnog institucionalnog i ekonomskog razvoja Vojvodine, a vlasti ga zaboravljaju.

Čitava priča o prisajedinjenju služi da se ne pita gde su pare.

Danas nema Zakona o finansiranju Vojvodine, u Banatu nema pijaće vode, putevi su u rupama, vozovi „jure“ 25 kilometara na sat, privredni giganti su uništeni, a gradovi i sela zapušteniji nego ikada. Vojvodinu godišnje napusti 20.000 ljudi. Za godinu dana nestane cela Senta.

Mi nemamo problem sa 1918. već sa 2018. Centralizacija guši i siromaši Vojvodinu!
Snažno i dosledno ćemo se boriti za ideju autonomije Vojvodine. Najoštrije ćemo se suprotstaviti svima koji bi da je ukinu i ponize.

Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj”, navode Čanak i Odžić(Press LSV).♦