PROTIV NASILJA: Brnabićeva posetila Sigurnu kuću

PROTIV NASILJA: Brnabićeva posetila Sigurnu kuću

24/11/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Predsednica Vlade Ana Brnabić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, posetili su danas Sigurnu kuću u Beogradskom naselju Rakovica.

 

Vesić je rekao da je ova Sigurna kuća ustvari nacionalna jer su tu žene iz svih gradova gde ovakvih kuća nema. Beograd je obezbedio 22 miliona dinara za Sigurnu kuću u protekloj godini a dogodine će i više. Određena je i zgrada sa stanovima koje će sa svojom decom koristiti žene koje napuštaju sigurnu kuću. Tu će provoditi izvesno vreme, a Privredna komora Srbije će im pomoći da nađu posao.
U julu prošle godine donesen je zakon protiv nasilja u porodici, a on je i pooštren sankcijama protiv nasilnika. Svi pomažu Sigurnoj kući. Elektro privreda Srbije donela je 3 miliona dinara za struju.
Vlada Srbije formirala je Kordinaciono telo koje će brinuti o Sigurnoj kući. Tu su ministri pravde, MUPA i Socijalne zaštite. Ana Brnabić formirala je Savet za filantropiju, kako bi se razvijala svest o zajedništvu i empatiji.

Premijerka kaže da Vlada mora da nastavi da radi uprkos problemima na KiM.
Na pitanje kakvo je trenutno stanje u južnoj pokrajini kaže:
-Danas je mirnije, ali zahvaljujući tome što smo mi kao tim – Predsedništvo i Vlada Srbije – odabrali mir i stabilnost. Nismo delovali emotivno i regovali na provokacije. Nećemo odustati od međunarodnog prava i apelujemo na partnere iz EU da rešavaju probleme taksi. EU i UMNIK su sada na potezu, kako bi se vratili na situaciju od 5. novembra i nastavili pregovore.
Na konstataciju da u Beogradu danas opozicija koristi napad na Borka Stefanovića kako bi optužila rukovodstvo Srbije da je potstaklo nasilje, Ana Brnabić odgovara:
– Ne može se optuživati Vlada i Predsedništvo za stvaranje atmosfere linča. Upravo su lideri Saveza za Srbiju pozivali na silovanje i vešanje. Oni dele Srbiju na građansku i krezubu. Ko je mene nazvao kreaturom? Ko je nas nazvao spodobama, na poziv za normalni politički diskurs. Neka ne prete silovanjima i vešalima, pa će biti i manje fizičkog nasilja. U slučaju Stefanovića MUP je reagovao brzo, a bila sam, pored Vučića kad smo dobili informaciju i videla koliko se potresao. Rekao je da to nije lice Srbije.
Na pitanje Balkanekspresarb,rs hoće li reagovati što se srpska štampa ne pušta na Kosovo bez obzira na taksu i na to što su naše vernike jutros maltretirali na putu za Dečane, Ana kaže da se iskreno nada da će Evropa reagovati, kao i sve važne međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodom medija:
– Kako da drugačije kao region idemo ka EU? Za Srbiju se ne plašim. Ja znam koji su naši prioriteti ovo je društvo 21 veka gde se borimo protiv nasilja. Ne znam kavu viziju imaju privremene institucije u Prištini sa svojom politikom 19. veka. Mi takvu politiku ne prihvatamo.♦