STO ODSTO: Kosovo bez štampe iz Srbije!

STO ODSTO: Kosovo bez štampe iz Srbije!

22/11/2018 Off By BERB

Dnevna štampa iz Beograda jutros nije stigla na Kosovo zbog dodatne takse od 100 odsto, koju je juče Priština uvela za sve proizvode iz Srbije.

 

Zvezdan Mihajlović iz firme “KIM Beokolp” koja radi distribuciju štampe za Kosovo, kaže za Kontakt Plus da je jutros na prelazu Jarinje, dnevna štampa normalno prošla carinsku službu na srpskoj strani, ali da su na kosovskoj strani tražili da se plati dodatna taksa od 100 odsto, koja je uvedena juče za sve proizvode iz Srbije.

“Mi ekonomski nismo imali nikakvo opravdanje, jer bismo trebali štampu ovde na Kosovu da prodajemo po duploj ceni, tako da smo kompletnu štampu vratili za Beograd”, rekao je Mihajlović.

On je rekao da je “KIM Beokolp” uputio obaveštenje svim štamparima i izdavačima u Beogradu i da svi zajedno rade na iznalaženju nekog rešenja novonastalog problema.

“Gledamo kako ovo da prevaziđemo, da li možemo da nađemo neko rešenje, da narod na Kosovu ne bi ostao bez štampe, bez sredstava informisanja, jer radimo kompletnu štampu za sve srpske sredine na celom Kosovu. Nema nikakve logike da mi štampu koja košta recimo 50 dinara, prodajemo za 100 i više dinara, jer sa ovim opterećenjem od 100 odsto, tako bi trebalo da ispadne”, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, “KIM Beokolp”, koji je uvoznik za Kosovo, trebalo bi da plati taksu od 100 odsto, ali ova distributerska firma to nije u mogućnosti.

Mihajlović je rekao da su do sada iz sopstvenih sredstava plaćali prethodnu taksu od 10 odsto uvedenu 7.novembra, da im to niko nije nadoknadio, ali da su svesno išli na svoj gubitak jer su mislili da će ta taksa biti povučena.

“Do sada smo trpeli na svoju štetu, da ne prekidamo distribuciju štampe. Međutim, 10 odsto smo i mogli da istrpimo, ali ovih 100 odsto nikako ne možemo”, podvukao je Mihajlović.

On je istakao i da imaju četiri radnika koja su osigurana u kosovskom sistemu i da će, ako se ovo nastavi, biti prinuđeni da ih otpuste jer od toga firma radi.

Prištinske vlasti podigle su juče takse na srpske proizvode na 100 odsto, na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, obrazlažući takav potez “agresivnom kampanjom protiv Kosova”.

Kosovska carinska služba 7. novembra počela je da primenjuje odluku o dodatnom oporezivanju od 10 odsto, na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine(RTK2). ♦