PISMO MINISTRA TASOVCA IZVRŠNOM DIREKTORU REPORTERA BEZ GRANICA

19/02/2015 Off By

Srbija je, po izveštaju Evropske komisije, “znatno poboljšala pravni okvir u oblasti medija“ i „postigla primetni napredak u oblasti informacionog društva i medija”, zahvaljujući donošenju seta medijskih zakona (na našem sajtu, ako budete istraživali, možete naći sve informacije o ovim zakonima)


ivan-tasovac
Press služba Ministarstva

KAO ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije svakako ne bih komentarisao izjave gospodina Kristijana Mira, izvršnog direktora Reportera bez granica, a još manje saopštenja BIRN-a, da u oba slučaja nije ozbiljno promašena suština onoga što se na medijskoj sceni Srbije dešava.
Najpre, za neupućene reportere, koji misle da je “razvoj medijske situacije tužan i da ne vodi ka željenom, evropskom cilju”, evo nekoliko činjenica, i to veselih:
Prvo, Srbija je, po izveštaju Evropske komisije, “znatno poboljšala pravni okvir u oblasti medija“ i „postigla primetni napredak u oblasti informacionog društva i medija”, zahvaljujući donošenju seta medijskih zakona (na našem sajtu, ako budete istraživali, možete naći sve informacije o ovim zakonima).
Drugo, Srbija je u roku donela podzakonske akte, koji su omogućili raspisivanje konkursa za projektno sufinansiranje medija. Konkursi su u toku, a komisije će većinski činiti predstavnici medijskih i novinarskih udruženja. Drugim rečima, neće država deliti novac, nego će o njemu odlučivati medijski predstavnici.
Treće, do 1. jula okončaće se izlazak države iz vlasničke strukture medija, što znači da će svi mediji imati jednaku startnu poziciju na tržištu.
Četvrto, počeo je upis u registar medija, po novim zakonima, kojim se obezbeđuje transparentnost vlasničke strukture, kao i jasan uvid u državnu pomoć medijima.
Peto, na inicijativu ministarstva već je počela primena novih zakona, i to ne prema ljudima iz BIRN-a, već prema tabloidima zbog njihove potrebe da sami sude, bez dokaza, suda, a pogotovo bez prava na odbranu.
Šesto, povodom priča o uticaju preko oglašavanja, obaveštavam reportere da na sajtu resornog ministarstva mogu da pročitaju i tekst nacrta Zakona o oglašavanju, koji će biti usvojen tokom godine.
Detalja, i to veselih, o “tužnoj” slici, ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN-u, oni verovatno nisu zanimljivi.
Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari “nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive”.
Dobra definicija, ali za teološku raspravu (u srednjem veku), a ne za onu koja se odnosi na medije.
Mediji se, valjda, bave činjenicama, pa bi i oni koji pričaju o njima mogli bar da se potrude da po neku nabave (sajt, na koji sam uputio, ne bi bio loš početak).
Predlažem, takođe, i edukaciju, naročito za onog ko je “uznemiren i zabrinut” jer su “komesaru Hanu potrebni dokazi”.
Dokazi poslednji put nisu bili potrebni u vreme velikih revolucionarnih čistki, omiljenih u nekadašnjem istočnom bloku.
A mi smo sa tim blokom odavno završili.
I idemo u Evropsku uniju. Sve sa dokazima.<


DOGAĐAJI

dru-vojna-akademijaRASPISAN KONKURS ZA PRIJEM UČENIKA I KADETA U VOJNE ŠKOLE

Najavljujući konkurs za vojne škole, rektor Univerziteta odbrane general-major dr Mladen Vuruna istakao je da će kadeti koji

 

 

573530_vucic-venac01foALEKSANDAR VUČIĆ: SRBIJA NA DOBROM PUTU

Ponosan sam na činjenicu što možemo bar malo da učinimo za svoju zemlju, da ona bude još bolja,

pekaraZAHTEV LSV: DRŽAVA DA ZAŠTITITI SMAJILA MAŠIĆA!

  Prošlo je četiri meseca nakon odvratnog napada na objekte u nekoliko gradova i mesta u Vojvodini čiji

142cksCRVENI KRST SRBIJE PRIKUPLJA POMOĆ STANOVNIŠTVU MAKEDONIJE

Novac se može donirati donacijom od 50 dinara upućivanjem SMS poruke na humanitarni broj 2002 opredeljen zajednički od