MAKEDONIJA: Gde se  nalazi Gruevski?

MAKEDONIJA: Gde se nalazi Gruevski?

18/11/2018 Off By BERB

 

Posle vesti da se nalazi u Mađarskoj, mediji u Skoplju i Sofiji nastavljaju da spekulišu o tome gde se sada nalazi bivši premijer makedonske vlade Nikola Gruevski.

 

Aktuelni premijer Zoran Zaev poručuje da će on biti vraćen u Makedoniju.

Portal Plusinfo je javio, prenoseći pisanje bugarske agenciju Fokus, da je, prema još nepotvrđenim informacijama, Gruevski napustio Mađarsku. Takođe se dodaje da ta zemlja nije njegova konačna destinacija, već da namerava da ode u Tursku ili Rusiju.

Sumnjalo se da se Zaev dogovorio sa Gruevskim o Sporazumu iz Pržina. Međutim, kasnije se dokazalo da se to nije istina.

Makedonske vlasti pokrenule su istragu o okolnostima bekstva Gruevskog, uprkos činjenici da mu je pasoš oduzet prošle godine kao i da je, dva dana pošto je napustio Makedoniju, za njim raspisana međunarodna poternica.

Dva dana posle bekstva, policije u Albaniji i Crnoj Gori su saopštile da je bivši makedonski premijer, sa važećom ličnom kartom, prešao iz Makedonije u Albaniju i zatim u Crnu Goru, kao i da njegov ulazak u te dve države ni na koji način ne može da bude sporan, jer je Skople međunarodnu poternicu raspisalo tek dva dana pošto je napustio zemlju.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog oložaja prilikom nabavke 600.000 evra vrednog “mercedesa”.♦