SKUPŠTINA SRBIJE KO (NE) MOŽE DA IMA VATRENO ORUŽJE?

18/02/2015 Off By

Ministar Stefanović rekao je da je današnji zakon protiv požara donesen 2009 godine i pun je nedostataka. Tragedija u novosadskoj diskoteci i inicijativa oca stradale novinarke doprinela je da se krene u izradu novog zakona, popularno nazvanog Tamarin zakon


Nebojsa-Stefanovic01

Ranka Čičak

ZAJEDNIČKIM pretresom počela je danas Skupština Srbije raspravu o 10 zakona vezanih za bezbednost, oružje, zaštitu od požara, saradnju sa susedima u nesrećama i otvaranju novih graničnih prelaza.
Ministar unutrašnjih poslova, Dr Nebojša Stefanović obrazložuo je sve predloge zakona. Podsetio je da je sadašnji Zakon o oružju i municiji na snazi već više od 20 godina i pokazao se kao neefikasan. Zato je postalo gotovo nemoguće utvriditi koliko je nelegalnog oružja. Procenjuje se da građani ilegalno drže 900 hiljada komada oružja. Zatim, sadašnji Zakon treba uskladiti s evropskim, kako bi se počelo s pregovorima u poglavlju 24. EU ima pravnu regulativu nabavljanja, držanja i nošenja oružja.
Stefanović kaže da će se novim zakonom omogućiti efikasna kontrola posedovanja i prometa oružja, sprečiti zlouotrebe i poboljšati bezbednost. Legalnim i savesnim vlasnicima oružja omogućuje se da ga nesmetano koriste za lov, sport, kolekcionarstvo i samoodbranu. Zato se pooštravaju uslovi za posedovanje oružja. Uz zdravstveno uverenje trebati će i opravdani razlog za posedovanje oružja. U opravdane razloge spada članstvo u sportskoj streljačkoj organizaciji za sportsko oružje, lovna karta za lovačko oružje i dokaz o ličnoj bezbednosti za oružje namenjeno ličnoj samoodbrani. Policiji je ostavljeno da proceni i zabrani nošenje oružja onima koji bi ga mogli zloupotrebiti. Pooštrene su kazne za ilegalno nošenje oružja, i veoma otežano i kontrolisano davanje oružja drugima na poslugu.
U olakšice spadaju skraćene procedure za kolekcionare, zatim ukidanje ograničenja količine municije koja se može nabaviti. Omogućuje se strancima bez stalnog nastanjenja da nabavljaju oružje iz kategorije B i C, a propisan je i način na koji će oružje nabavljati diplomate. Streljačke i lovačke organizacije moći će za sopstvene potrebe da spravljaju municiju, a oružni list će biti biometrijski dokument s ograničenim rokom važenja.
Ministru unutranjih poslova data je mogućnost da daje ovlašćenja za legalizaciju oružja. legalizacije su se do sada pokazale kao najbolji način prikupljanja nelegalnog oružja od građana.U legalizaciji 2003 godine sakupljeno je 47.582 komada različitog ilegalnog oružja.Poslednja legalizacija bila je 2007 godine i u njoj je predato 8.455 komada.
Izmene i dopune Zakona o zaštiti od požara donose se na inicijativu Branka Miladinovića, oca pokojne novinarke Tamare Miladinović, jedne od 6 šrtava požara u novosadskoj diskoteci Kontrast. Gospodin Miladinović prisustvuje sednici.
Ministar Stefanović rekao je da je današnji zakon protiv požara donesen 2009 godine i pun je nedostataka. Tragedija u novosadskoj diskoteci i inicijativa oca stradale novinarke doprinela je da se krene u izradu novog zakona, popularno nazvanog Tamarin zakon. Novi zakon uvodi obavezu ažuriranja i usklađivanja planova zaštite od požara s promenama koje donosi vreme. Uvodi edukaciju dece u zaštiti.
Na dnevnom redu je i sedam sporazuma, koji su s raznim zemljama potpisani u poslednje dve godine. Onaj, potpisan s Ruskom federacijom prošle godine omogućava smanjenje ilegalnih migracija, sporazum s Belorusijom iz 2013 godine štiti od međunarodnog kriminala. Memorandum o razumevanju, potpisan u Sarajevu 2013, namenjen je saradnji u slučajevima katastrofa Albanije, BiH, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Moldavije, C. Gore, Rumunije, Srbije , Slovenije i Turske. Sporazm Srbije i Mađarske iz iste godine predviđa saradnju i uzajamnu pomoć u slučaju katastrofa.
Sporazumi s Rumunijom omogućuju otvaranje međunarodnih prelaza Jaša Tomić- Fenj, Vrbija Valjkan i Nakovo- Lunga.
Nebojša Stefanović rekao je da je već pripremljeno 93 amandmana na Zakon o oružju i municiji. On je izračunao da je broj krivičnih dela vatrenim oružjem u padu, ali se ne smanjuje broj ubistava hladnim oružjem . Od 2004 godine nožem se svake godine ubije oko 400 ljudi. Predložio je da nadležni odbor Skupštine počne legalizaciju vatrenog oružja odmah.
Nenad Čanak zgožen je što se zakoni poput ovog o zaštiti od požara, nazivaju imenima žrtava, jer bi pravi zakoni trebalo da spreče žrtve, a ne da budu spomenici njima. Što se zakona o oružju tiče, Čanak opominje da treba povesgti računa i o upotrebi legalnog oružja.<


SRBIJA

.

mak1ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAKEDONIJE: POTPISANO SEDAM SPORAZUMA

Makedonija i Srbija su dve prijateljske zemlje i dobri politički odnosi treba da obezbede još bolju ekonomsku saradnju,

 

 

Slicica (10)(3)PRIJEM KOD PREDSEDNIKA NIKOLIĆA

Srbija se pročula u svetu po svojim uspesima u reformama, uspesima u sportu, kulturi i nauci. Postala je

 

 

dikovic.pngDAN DRŽAVNOSTI: PREDSEDNIK NIKOLIĆ DODELIO ODLIKOVANJA I MEDALJE

Danas se na dodeli priznanja, u svečanoj sali Predsedništva Srbije sakupilo sve najbolje što Srbija ima u svim

 

 

carinaEVROPSKE VESTI: CARINSKI SISTEM SRBIJE MODERNIZOVAN UZ PODRŠKU EU

Projekat je finansirala EU sa 2,2 miliona evra iz pretpristupnih fondova, što je deo paketa evropske pomoći Vladi