OBJAŠNJENJE BORISA TADIĆA: sa Tačijem nikada nism imao ni bilateralni susret

OBJAŠNJENJE BORISA TADIĆA: sa Tačijem nikada nism imao ni bilateralni susret

14/11/2018 Off By BERB

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić negirao je da je ikada prihvatio bilo kakav dogovor sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

 

On je dodao da sa njim nikada nije imao ni bilateralni susret.

“Bio sam spreman da saslušam svaki racionalan predlog, kako bi se postiglo održivo rešenje koje bi sačuvalo dostojanstvo obe strane. Nažalost, takav predlog nikada nisam čuo”, naveo je Tadić na Tviter nalogu.

“Iznošenje neistina da smo Tači i ja imali nekakav dogovor ima svrhu da opravda budući dogovor Vučića i Tačija izjednačavanjem bivše i ove vlasti i da skine odgovornost sa Vučića stvaranjem utiska da je sve već tajno dogovoreno pre 2012. i da su njegovi potezi iznuđeni. Bio sam spreman da čujem svaki predlog, pa i Išingerov, ali nikada nisam prihvatio nezavisnost i članstvo Kosova u UN. Moj plan je podrazumevao normalizaciju i pomirenje, sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast na Severu, ZSO na Jugu, jurisdikciju SPC za manastire i zaštitu imovine.”, napisao je Tadić.

Tadić je tako odgovorio na navode bivšeg nemačkog diplomate Volfganga Išingera, koji je komentarisao susret kosovskog predsednika Hašima Tačija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Išinger je naveo da je njihov susret dobra vest i izrazio žaljenje što se tako nešto nije dogodilo i ranije.

“Nažalost, kada sam ja posetio Moskvu u novembru 2007. godine da tražim podršku za dogovor obojice predsednika, Tačija i Tadića, koji su bili spremni na dogovor uz podršku EU i SAD, Rusija je odbila. Izgubili smo 11 godina!”, naveo je Išinger.

On je to tvitovao nakon što je Tači postavio fotografije sa susreta sa Putinom, uz koje je naveo da mu je ruski predsednik jasno rekao da će Moskva podržati svako miroljubivo rešenje koje postignu Kosovo i Srbija(Agencije).♦