HRANA: ČORBA OD JAGNJETINE
18/02/2015Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
kilogram jagnjetine od vrata
struk celera,
struk peršuna,
šargarepa,
tikvica, 2 krompira,
paradajz, šaka pirinča
crveni luk
4 čena belog luka
so, biber
Priprema:
Komade oprane i očišćene jagnjetine kuvajte u umerenoj količini vode u koju ste dodali očišćen i na kockice isečen krompir. Dodajte tikvice koje ste takođe očistili i isekli na kockice. Dodajte paradajz isečen na kockice, prepolovljenu glavicu crnog luka, struk celera, peršuna, šargarepu i beli luk.
Kad meso postane mekano, posolite i pobiberite. Supu procedite i dodajte malo pirinča, pa je vratite na vatru.
Čorbu poslužite kad se pirinač skuva a komade mesa odvojite i iznesite na sto kao glavno jelo s preostalim povrćem i senfom ili renom. <
HRANA
KUVAR: KROMPIR S MESOM
Izbor: MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 2 kg junećih ili telećih mekih grudi 1 glavicu crnog luka 2-3 cena belog luka 2 kašike prezli pola vezice peršunovog i celerovog lišca malo mirođije 1 kašičicu aleve paprike, pola kašičice bibera,malo origana, malo ruzmarina 2 kašike prezli malo soli, i začina od povrća i ulja 1 kg krompira i jedno 4 šargarepe, 2 dcl. belog vina
KUVAR: PUDING OD MEDA
Potrebno: 200 g meda 5 dl mleka 4 žumanceta 15 g želatina u foliji 50 g prženog lešnika nekoliko kupina ili nekog drugog voća za ukrašavanje Priprema: Zagrejte vrlo pažljivo 180 grama meda i grejte lagano sve dok se ne istopi
KUVAR: BATACI U PALAČINKAMA
Potrebno: 3 bataka i karabataka 8-10 palačinki 1 crni luk 1 sveža paprika 1 paradajz začin od povrća malo aleve paprike, ulje, 1 pavlaka. Priprema: Batake i karabatake odvojiti od kostiju i izlupati sa tučkom Meso propržiti na pripremljenom ulju pa dodati na rebarca sečen crni luk.
KREM ČORBA OD KESTENA
Potrebno (6-8 osoba): 30 grama putera 750 grama paškanata 1 veći luk 1 čen belog luka 2 kašičice karija 1,75 litra osnove za supu (kokošije ili od povrća) so i biber 200 ml pavlake svež vlašac za ukras