JUBILEJ: Svečana akademija povodom 70 godina VFC „Zastava film“

JUBILEJ: Svečana akademija povodom 70 godina VFC „Zastava film“

14/11/2018 Off By BERB

 

Vojnofilmski centar „Zastava film“ obeležio je večeras jubilej 70 godina postojanja svečanom akademijom u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Bogatom programu u čast značajnog jubileja „Zastava filma“ i 14. novembra – Dana te vojne filmske ustanove, svojevrsnog svedoka i hroničara naše istorije, prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kulturnih i javnih institucija, kao i prijatelji „Zastave“.

Povodom jubileja, za izuzetne zasluge u oblasti kulture, od značaja za sistem odbrane i Vojsku Srbije, doprinos ugledu Republike Srbije u zemlji i inostranstvu, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je VFC „Zastava film“ Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Istim povodom, ministar odbrane Aleksandar Vulin dodelio je toj vojno-filmskoj kući Vojnu spomen medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane.

Direktor Vojnofilmskog centara „Zastava film“ potpukovnik Goran Ikonić ističući značaj jubileja, ukazao je da, kada se na to doda bogato stvaralaštvo, obilje priznanja i ogromno iskustvo, onda je slavljenik zaista srećan i „imao se rašta i roditi“.

– Nama sadašnjoj generaciji zaposlenih je pripala čast da proslavimo veliki jubilej naše kuće, koja sa svojom Vojskom živi već sedam decenija. Zahvalni smo i ponosni na sve predhodne generacije zastavinih radnika, na sjajne filmske radnike koji su ostavili dubok trag, na žalost nedovoljno apostrofiran, u istoriji posleratne jugoslovenske kinematografije – naglasio je potpukovnik Ikonić.

On je, takođe, podsetio da nema mnogo ovakvih ustanova u našem okruženju i šire, kao i to da su one privilegija samo razvijenih armija, a među njima i naše vojske.

– Zahvalni smo našim vojskovođama i vojnim rukovodiocima od vojvoda Mišića i Bojovića, do sadašnjeg vrha sistema odbrane, koji su znali šta znači ovakva kuća u vojsci i kakva je snaga filma – tog moćnog oružja. Zahvaljujući njima i njihovoj viziji, vojna kinematografija u Srbiji je nastala skoro sa pojavom prve filmske kamere u svetu, a “Zastava film” živi sve ove godine, na dobrobit naše Vojske, našeg društva i srpske kinematografije u celosti – ocenio je potpukovnik Ikonić.

Prema njegovim rečima, „Zastava film“, ustanova u sastavu Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, sedam decenija prati vojnički život, beleži društvene događaje, neguje vojničke tradicije i aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu na ovim prostorima.

– Zato s pravom možemo reći da smo najverniji hroničari i istoričari jednog vremena iz vizure života Vojske, prožetog mnoštvom događaja i svedoci postojanja i nestajanja nekoliko vojski i država. „Zastava film“ je danas jedna mala, moderna produkcija tehničko-tehnološki i stručno opremljena da realizuje mnogobrojne složene zadatke u okviru sistema odbrane i da pun doprinos kulturnom životu srpskog društva. Nošeni iskustvom naših predhodnika i vođeni sopstvenim znanjem spremni smo da “Zastavu” pratimo u još dublju starost i još veće pobede – istakao je potpukovnik Ikonić dodajući da će „Zastava“ i u buduće biti verni pratilac sistema odbrane i kamerom beležiti vojnički život, osluškivati potrebe novog vremena i uvek biti u korak sa njim.

O tome šta je obeležilo sedam decenija postojanja te vojno-filmske kuće, gostima na večerašnjoj svečanosti dočarao je dokumentarni film „Nišan i kamera“, koji je pokretnim slikama ispričao priču o ovoj posebnoj ustanovi, ističući njen istorijski značaj i domete. Film, takođe, svedoči i o više od 1.000 nastavnih, 200 dokumentarnih, kao i o ostalim vidovima filmskog stvaralaštva kojima se tokom sedam decenija više od 500 zaposlenih u „Zastava filmu“ predstavilo gledalačkoj publici.

Na večerašnjoj svečanosti, za višedecenijsku saradnju i doprinos razvoju vojne kinematografije, „Zastava film“ dodelila je Povelje Radio-televiziji Srbije, Jugoslovenskoj kinoteci i Filmskim novostima

U nastavku svečanosti, u holu Doma Vojske, povodom jubileja, za sve goste priređena je i postavka „Ratni foto-reporter Rista Marjanović“ posvećena Velikom ratu, čiji su autori Milojko Gordić i Snežana Negovanović.

Takođe, premijerno je predstavljena i numera „Miruj srce“, iz produkcije najnovijeg filma VFC „Zastava film“ „Rado Srbin ide u vojnike“ reditelja Dragana Elčića.

Večerašnju svečanost obeležili su nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Mešovitog hora Ministarstva odbrane, kao i umetnički i dramski program.

Istorija „Zastava filma“ počinje u leto 1948. godine, kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu. Prva ostvarenja su Filmski pregledi iz Jugoslovenske armije – hronike i komentari armijskog i društvenog života. Današnji naziv, Vojnofilmski centar „Zastava film“ dobija 1962. godine.

Prvi nastavni, edukativni film, „Obuka u bacanju ručnih bombi“, režira Čoči Mikijeli (1948), a ova vrsta filma postaje „Zastavina“ osnovna, ali ne i jedina delatnost. Otvorena prema javnosti, „Zastava“ privlači veliki broj filmskih stvaralaca, od kojih će neki postati značajna imena jugoslovenskog filma(Press VS).♦