SRBIJA – GRČKA: Razgovarali Vučić i Micotakis

SRBIJA – GRČKA: Razgovarali Vučić i Micotakis

13/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i njegov kolega, predsednik grčke Nove Demokratije Kirijakos Micotakis razgovarali su danas u Beogradu o partijkoj saradnji. Obe partije pripadaju bloku evropske Narodne partije i imaju pred sobom velike planove. Vučić je Micotakisu zahvalio na podršci u odnosu prema Kosovu:

– Zahvalan sam mu što je najavio da poziciju prema KiM neće menjati. Među planovima za budućnost je i infrastruktura – spajanje Beograda i Soluna savremenom železničkom prugom.
Posle sastanka je Vučić novinarima rekao da je gostu pričao i o najnovijim taksama koje je uvela Priština, ali da nije želeo da njega dovede u neprijatnu situaciju da presuđuje. Inače, Grčka je bila jedan od najvećih investitora u Srbiji u vreme kada smo bili pod sankcijama.
Micotakis kaže da mu je ovo drugi put da kao predsednik partije posećuje Beograd:
– Srbija je prijatelj grčkog naroda i mi je vidimo u Evropi. To je dug i zahtevan put. Traži žrtvovanje i reformi. Ali on obezebđuje bolji standard građana. Grčka je u proteklih deset godina imala privrednu krizu iz koje izlazi. Ako naš narod poveruje Novoj demokratiji na sledećim izborima garantujemo da će naša privreda brže iči napred. To će uticati i na još bolje povezivanje sa Srbijom.
Pošto je ispratio goste Vučić se vratio da sa novinarima razgovara o najnovijim događajima u Parizu. Na pitanje hoće li se nastaviti dijalog Beograda i Prištine i kada, kaže da sve zavisi od Prištine. Veruje da će na to uticati EU. Na redu je i pitanje prijema Kosova u Interpol. Sve je više zemalja koje nisu priznale Kosovo, pa bi one mogle biti jezičak na vagi.
O mestu sedenja i protokolu Srbija je tražila informacije još pre predsednikovog odlaska. Odgovorili su neodređeno. Vučić danas kaže da je kao odgovor na neodgovarajuću poziciju imao dva izbora – da napusti događaj ili da se ponaša diplomatski. Izabrao je ovaj drugi. Zbog toga ga u Evropi cene. Njegova saradnja sa svima je najbolja pohvala njegvoj politici. Zahvalio se francuskom ambasadoru u Beogradu što se odmah izvinio.
Na pitanje o evropskoj vojsci odgovara da nije naročito spokojan zbog ove najave:
– Ali ne želim da se mešam u tuđe poslove. Naš je posao da imamo sopstvenu vojsku i da ne čekamo pomoć ni od koga.
Na pitane Balkanekspresarb hoće li Srbija na kosovske takse odgovoriti protiv merama kaže: “Mi se ponašamo ozbiljnio. Prvo ćemo sačekati. Ne treba žuriti. Ako ne bude odgovora, tada ćemo odlučiti.
Na pitanje TV N1 da li proteklu godinu smatra izgubljenom u pregovorima sa Kosovom kaže da – ne. To pokazuje i najnovija odluka da elektrosistem na Severu Kosova ostane srpski.
Zbog vesti da će Hrvati srpsku imovinu koja se ne koristi dati u zakup na 95 godina, srpski predsednik je tražio jutros das se provere svi podaci o tome kako bi mogao da reaguje.♦