SAJT VLADE: Kompjuterizacija Saveza slepih

SAJT VLADE: Kompjuterizacija Saveza slepih

09/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Srbija ma 800 hiljada invalida i 500 njhovih udruženja. Danas je Ana Brnabić prisustvovala otvaranju sajta za slepe u Savezu slepih. Ovaj Savez ima 12.000 članova u 45 organizacija. Tri su na KiM, 12 u Vojvodini, a ostale su u ostatku Srbije.

U Savezu slepih u Beogradu nalazi se i najveća biblioteka na Balkanu. Stara je 40 godina i ima 80 hiljada jedinica. Na Brajevoj azbuci je 50 hiljada knjiga, zvučnih je 23 hiljade a 6.500 štampanih običnom tehnikom. Sada se sve digitalizuje i za to je obezbeđeno 2 miliona , a još toliko dinara daće Vlada. Kada bude sve digitilizovano biblioteka Saveza slepih će biti među tri najsavremenijih u Evropi.
U znak zahvalnosti domaćini su poklonili slike premijerki i ministru za socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću sa kojim najviše sarađuju. Odlučili su i to da ovo dvoje, a i predsednika Vučića proglase počasnim članovima svog Udruženja.
Kažu da se nikada nisu toliko razvijali kao u proteklih nekoliko godina. Zatim, da im se Aleksandar Vučić uvek nalazi kad im je najteže. Prošle godine je neki tajkun pokušao da im otme prostorije u Knez Mihailovoj, a oni su tražili pomoć od Vučića i oterali tajkuna. Lane su, povodom Dana državnosti odlikovani Zlatnom medaljom predsednika Republike.
Danas su srećni zbog novog sajta Vlade Srbije, jer će moći da ga prate na audi način.
Ana im je prenela poruke. Prva je da Vlada mora uvk biti u službi građana.
– Zato je potrebmo da se uvek potsećamo na to. Tu će pomoći novi sajt kojim će se građani obraćati svojim ministrima za razne potrrebe.
Rekla im je i to da su kod nas hendikepirani sportisti izjednačeni u nagradama i poštovanju sa ostalim sportistima. Ispraviće se nepravda i prema slepim šahistima koji su do sada bili drugog reda. Premijerka najavljuje nekoliko zakona kako bi se stvorili pravni uslovi za bolji ambijent unesrećenih.
Svaki ministar zadužen je da na elektronsko pitanje građanina odgovori u roku od 82 sata. Sve je ovo objašnjeno, a data su uputsrva kako se obratiti vladi na sajtu koji je danas predstavljen.♦