PORUKA SA SABORA SPC: KiM nikada nije bilo samo političko pitanje

PORUKA SA SABORA SPC: KiM nikada nije bilo samo političko pitanje

08/11/2018 Off By BERB

Sa završenog vanrednog zasedanja Svetiog Arhijerejskog Sabora SPC sinoć (7. novembra) je poslata poruku da „ni pod koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji, koji je garantovan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN“.

 

Sveti Arhijerejski Sabor poručuje i da „Kosovo i Metohija nikada nije bilo, niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi“ i daje svoju punu podršku vladiki Teodosiju i Eparhiji raško-prizrenskoj „njihovim naporima da opstanu i ostanu na Kosovu i Metohiji kao izvorištu srpske pravoslavne duhovnosti i našeg identiteta“.

Vrh SPC poziva na pregovore koji će u prvi plan staviti prava zajednica, povratak raseljenih i zaštitu kulturne baštine i čija sveobuhvatna implementacija neće zavisiti samo od „samovolje lokalnih kosovskih institucija“. Svaki sporazum koji bi vodio do priznanja Kosova ili stolice u UN-u za SPC „značilo bi prihvatanje posleratnog etničkog čišćenja kao svršenog čina“(Agencije).♦