GOST SRBIJE: Vučić je zahvalio Kurcu što je tako jasno rekao uslove za ulazak u EU

GOST SRBIJE: Vučić je zahvalio Kurcu što je tako jasno rekao uslove za ulazak u EU

05/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Posle današnjih razgovora u Beogradu, predsednik Srbije Leksanndar Vučić i austrijski kancelar Sebastijan Kurc bili su pred novinarima veoma jasni o pitanju Kosova.

Sebstijan Kurc jasnoi je rekao da Srbija ima pristup EU samo sa rešenim pitanjem Beograd – Priština:
– Zato molim stanovništvo da podrži sve one koji se zalažu da se ovaj problem reši. Uveren sam da je ovaj region zaslužio da postane deo Evrope.
Vučić je zahvalio Kurcu što je tako jasno rekao uslove:
Objsnio je gostu da je u Srbiji više od 60 posto protiv dogovra sa Albancima.
-Ti koji su najglasniji protiv Evrope su oni kojima deca tamo studiraju. Rešenje moranmo naći mi sa Albancima. Pitam kritičare iz bivše vlasti zašto su oni praktično već priznali Kosovo. I u današnjim razgovorima Kosovo je bila teška tema. Austrija ga je priznala još pre deset godina. Ja hoću da se granice reše jer ako ostane zamrznut konflikt neće više dolaziti investitori, a i naši će otići. Već danas je Beograd prvi put zabeležio smnjenje broja stanovnika iako se u njega svake godine doseli 30 hiljada ljudi.
Na pitanje novinara hoće li iću u Pariz na obeležavanje stogodišnjice Velikog rata i hoće li tražiti da se skine albanska zastava Vučić kaže da to nije ništa novo:
– Nikome nije prijatna ta zastava. Ona se već deset godina vije na raznim mestima. Recite da ne idem! Recite šta da radim? Želite li da Srbija ne bude predstavljena iako je u tom ratu izgubila najviše stanovnika. Sebastihane, oni traže da ne idem u Pariz zbog zastave. A ja ih pitam da li im ta zastava smetala 2010. godine. Zar je to sada razglog da ne idem da razgovaram o problemima Srbije? Šta je uopšte smisao onih koji to traže? Na žalost ja sam jedini koji sme sve probleme da kaže u oči. A oni, kada ulaze u strane ambasade o svemu ćute. Tamo su kukavice, a junače se pred domaćom štampom.
Inače Srbija i Austrija sve bolje politički i privredno sarađuju. Kurc kaže da su Austrijanci zahvalni na saradnji sa Srbijom oko izbeglica.
Austriju i Srbiju vezuju i hiljade Srba i Austrijanaca srpskog porekla koj tamo žive. Trgovinska razmena dve zemlje je prešla milijardu evra. Austrijski kancelar je fasciniran privrednim rastom Srbije od 4 posto.
– I mi, a i druge zemlje Evrope, želimo takav rast za sebe. Vi imate sreću što vam je uspela privredna Reforma. Nadam se da ćemo u ovoj polovini godine otvoriti sa Srbijom nova proglavlja pristupa Srbije Evropi.♦