LSV: Poruke mržnje prema Crnoj Gori loše i po samu Srbiju

LSV: Poruke mržnje prema Crnoj Gori loše i po samu Srbiju

03/11/2018 Off By BERB

 

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poziva na spuštanje tenzija i prestanak govora mržnje u medijima u Srbiji. Povod je odluka nadležnih institucija susedne Crne Gora da jednom broju nacionalističkih i ultradesničarskih javnih ličnosti ograniče pravo na ulazak u tu državu. Pomenute odluke pravo su svake suverene države.

 

– Ne ulazeći u opravdanost procena crnogorskih državnih organa, LSV podseća da je i Srbija nedavno zabranila ulazak poznatom intelektualcu i filozofu, Škeljzenu Malićiju, navodi Čanak i dodaje da “LSV izražava protest, jer je odluka državnih organa Crne Gore u Srbiji iskorišćena za još jedan talas anticrnogorske kampanje i uvreda protiv našeg južnog suseda. Sa žaljenjem konstatujemo da se u srpskim medijima nije čula druga strana i da nije postojala razlika između provladinih i opozicionih medija.

– Podsećamo, navodi dalje Čanak u pisanoj izjavi medijima, takođe, da ni jedan medij u Srbiji nije ulazio u suštinu političkog i ideološkog delovanja kontroverznih javnih ličnosti kojima je ograničeno pravo na ulazak u Crnu Goru. Reč je o ličnostima koje u dužem vremenskom periodu zastupaju ekstremne stavove kojima se poziva na versku, rasnu i nacionalnu mržnju, negira crnogorski identitet i poziva na okupaciju i nestanak Crne Gore.

– LSV podseća da je reč o istim javnim ličnostima koje svoj politički i ideološki rad usmeravaju i protiv Vojvodine, negirajući njenu istoriju i pozivajući na ukidanje vojvođanske autonomije. Kao najopasnije smatramo to što je medijskom kampanjom poslata poruka da se čitavo naše društvo identifikuje i solidariše sa četvoricom ultradesničarskih i nacionalističkih intelektualca koji su pretnja ne samo Crnoj Gori i drugim našim susedima, već i nama samima jer svoje pogubno delovanje vrše u Srbiji (Press LSV).♦