BEOGRAD: Uvek pištaljka, nikad više puška!

BEOGRAD: Uvek pištaljka, nikad više puška!

02/11/2018 Off By BERB

 

Inicijativa mladih za ljudska prava u Beogradu sinoć je održala protest pod nazivom “Uvek pištaljka, nikad više puška”, sa kojeg je poručila da se protivi državnoj podršci ratnim zločincima, huškanjima na nove ratove i represiji nad aktivistima za ljudska prava.

 

Protest je održan na prostoru između Predsedništva Srbije i Skupštine Beograda. Postavljen je transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama”.

Povod za protest je, kako su naveli, kampanja promocije ratnih zločinaca i najave novih ratova, koja je oživjela zato što je Ministarstvo odbrane Srbije publikovalo knjige Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i zato što Veselin Šljivančanin govori o mogućnosti novih ratova. Protive se i da bi iskazali negodovanje presudom koju su dobili za remećenje javnog reda zbog toga što su istakli transparent protiv govora Veselina Šljivančanina.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) rekla je novinarima da je osnovna poruka da ne žele da ratne zločince “heroizuju država i javne ličnosti u politici”.

“Ono što želimo jeste da Ministarstvo odbrane prekine da izigrava PR službu osuđenih ratnih zločinaca i ono što želimo i što je naš zahtjev kao građana i građanki Srbije je da se (poslaniku Skupštine Srbije ispred Srpske radikalne stranke) Vojislavu Šešelju prekine mandat, zato što je to protivzakonito”, rekla je.

Kao drugi zahtjev je istakla prestanak retorike koja poziva na rat i “koja ne doprinosi miru u regionu”.

“Ovaj put smo takođe poslali pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić povodom knjiga koje je objavilo Ministarstvo odbrane koje se odnose na generala Pavkovića i generala Lazarevića i zapravo smo dobili odgovor od premijerke koja nas je pozvala na sastanak danas, 2. novembra”, navela je Todorovićeva.

O susretu sa Brnabićeve, Sofija Todorović je rekla da će predstavnici Inicijative ići na sastanak gde će izneti sve ove poruke i zatražiti “odgovorno postupanje Vlade i svih njenih institucija”.

“Poslaćemo još jednom jasnu poruku da su Miloševićeve metode, retorika devedesetih godina, nešto što neće dovesti mir, već znamo čemu je to dovelo. Ukoliko hoćemo mir, Srbija mora da preuzme aktivnu ulogu u izgradnji ovog mira i da bude lider u cjelokupnom ovom procesu, a ne da imamo institucije koje negdje drže stranu ratnim zločincima i koje ne doprinose niti edukaciji mladih po ovom pitanju, niti miru u regionu, jer ako smo se za to strateški opredijelili, onda moramo na tome strateški i da radimo”, dodala je.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević istakao je da je jedan od povoda protesta to što je “jedna organizacija koja je koristila slobodu izražavanja, naišla na osudu i pravosudnih organa, ali i same države”.

“Mislim da to nije dobra poruka kada govorimo o evropskim integracijama, kada govorimo o vriednostima koje se šalju mladim ljudima”, naveo je on.

Rekao je da treba da se poštuju sve presude i domaće i strane koje se tiču ratnih zločina.

“Takva poruka mora da dolazi i od svih državnih organa i iz Narodne skupštine gde se ne može slati poruka podrške ratnim zločinima ni iz izvršne vlasti, a na kraju krajeva ni iz pravosuđa koje je dužno da ovakve presude zaista i poštuje i da sa jedne strane gleda i kako izgleda sloboda izražavanja i koje su njene granice”, dodao je on.

Najavio je Ustavne žalbe, kao i mogućnost da se pojave pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Dok su predstavnici Inicijative protestno zviždali, predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić je sa megafona sa druge strane pričao o srpskim žrtvama.

Među transparentima mogli su da se vide i “Veselin Šljivančanin, ratni zločinac”, “Nisu naši heroji”, “Uvek pištaljka”, “Nikad više puška”, a skup je obezbjeđivala policija (Agencije).♦