KLINIČKI CENTAR: Proradio iks nož – zračen prvi pacijent

KLINIČKI CENTAR: Proradio iks nož – zračen prvi pacijent

31/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić u Kliničkom centru Srbije prisustvovao je početku rada iks noža za lečenje tumora.

Nakon obilaska Centra Vučić je rekao da je u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara. Liste čekanja koje danas imamo trostruko su manje nego pre pet godina, ali moraju da budu potpuno izbrisane.

Prvi pacijent je već zračen , a predviđeno je da u naredna dva meseca bude tretirano još 30 onkoloških pacijenata.



Vučić se zahvalio medicinskom osoblju na velikom trudu i radu koji ulažu da bi čuvali zdravlje našeg naroda i lečili pacijente.

“Energija i trud koji ulažete nisu direktno proporcijalni našoj zahvalnosti. Hoću da vam se zahvalim da teškom i napornom radu, verujući da ćemo moći makar deo da vam vratimo”, rekao je Vučić i naveo da je mašina koštala sedam miliona evra.
Vučić je obećao, ceneći težinu rada medicinskog osoblja, da će se lekarima povećati primanja za devet odsto, a medicinskim sestrama 12 odsto.
Na taj način, rekao je Srbija želi da zadrži zdravstvene radnike kući.

Novinarima je nakon posete KCS je rekao da je danas iluzorno očekivati da će u Parizu 11. novembra, prilikom proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biti dan odluke o pitanju Kosova. Rešenje nije na vidiku, iako je spreman da razgovara sa svima.

Na pitanje da li je istina da će to biti “Dan D” (dan odluke) o Kosovu, Vučić je rekao da će se sastati sa svim ljudima koji to budu hteli, jer je uvek bolje da se razgovara nego da se “dešavaju svakojaka čuda koja su se već događala”:

“Ali, mi smo mnogo, mnogo daleko od postizanja kompromisa. I svi drugi da se sklone (bili bi daleko), iako se zna da svi imaju svoje interese i agendu. Pa nisu oni nas džabe bombardovali i proglašavali nezavisnost Kosova 2008. godine, da bi sada ovo prošlo bez njih”.

-Ali, ponovio je da je nemoguće da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija bez saglasnosti Rusije i Kine, ali i Srbije.
Smatra da je potrebno da se uspostavi granica sa Kosovom jer on, u ovom trenutku, ne zna gde je to.

Govoreći o svom predlogu rešenja za pitanje Kosova, Vučić je rekao da je govorio o neophodnim kompromisima, odnosno o tome da je potrebno da Srbija nešto dobije a ne sve da izgubi, ali da o detaljima nije i neće govoriti dok ne dobije neku konkretnu ponudu ili ideju.

Negirao je medijske navode da su predstavnici Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Bolton, postigli dogovor o pitanju Kosova i rekao da je dobio poruku od Lavrova da je to netačno.

“Oni jesu pričali o Kosovu ali bilo šta da neko dogovori, mora prvo sa Srbijom da se dogovori. A mi smo veoma daleko od bilo kakvog kompromisnog rešenja. I zbog toga sam veoma zabrinut zbog pretnji osnivanjem vojske”, rekao je on.♦