ZAVRŠEN SAJAM KNJIGA: Uspešno predstavljanje kosovskog izdavača Jedinstvo – Panorama

ZAVRŠEN SAJAM KNJIGA: Uspešno predstavljanje kosovskog izdavača Jedinstvo – Panorama

28/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Spustile su se , nakon sedmodnevnog vašarišta knjige, svečane zavese i zastave 63. Međunarodnog sajma knjige . Ispod visokih svodava sajamskih zgrada zavladala je tišina, a svi izdavači, više stotina njih domaćih i stranih, otišli su put svojih odredišta.

 

 

uspešno predstaljanje: Rada Komazec

Srpski izdavači sa KiM , koji su na Sajmu svoje knjige i periodiku prestavili i imali zapažene promocije u prelepim sajamskim prostorijama Kancelarije za KiM, imaju razloga za posebnu radost, jer je njihov nastup, bio veoma uspešan.
Na jedno takvo svedočanstvo o stradanju ali i trajanju srpskog naroda na KiM, njegovog jezika, pisma i kulture vidljivo je na štandu najstarije, najznačajnije i najplodije izdavačke kuće sa prostora Kosova i Metohije Jedinstvo – Panorama. Već uveliko zagazila u osmu deceniju Jedinstvo-Panoramna izdala je na stotine naslova proze, poezije, istriografije, stručne literature i periodike i afirmisala sve kulturne poslenike i stvaraoce sa prostora Kosova i Metohije. Kako je naveo direktor ove novinsko – izdavačke kuće Svetozar Vlahović, iako proterani iz svoje matične zgrade u Prištini i sa skromnim sredstvima i malim brojem zaposlenih uspeli su uz veliki rad i angažovanje da održe i novinu Jedinstvo i časopis za kulturu i književnost Stremljenja i da se predstave na ovogodišnjem Sajmu sa desetak novih izdanja.
Bilo je impresivno i nostalgično prisustovati promociji izdanja ove kosovsko – metohijske kuće gde su o ovogodišnjim izdanjima govorili eminentni stručnjaci iz oblasti književnosti i kulture sa KiM kao što su: Radoslav Zlatanović, Prof. dr Dragiša Bojović, Prof. dr Dragomir Kostić Rada Komazec , Radosav Stojanović, Milutin Đuričković…
O najstarijem časopisu za književnost i kulturu Stremljenja, odnosno o istorijatu od 58 godina razvoju i promeni fizionomije ovog časopisa govorio je Radoslav Zlatanović, koji je prve svoje stihove i književne radove objavljivao upravo u ovom časopisu a kasnije je bio i višegodišnji urednik. Zlatanović je između ostalog kazao,
“Sa časopisom Stremljenja krenula je prava renesansa književnog stvaralaštva u našoj južnoj pokrajini. Najbolji pesnici, najbolji prozni pisci, slikari, umetnici hrlili su u našu redakciju i sa nestrpljenjem čekali da se pojavi Stremljenje. Koliko god da se odštampa za par dana nije ga bilo. Pored lista Jedinstvo kojeg je čitala svako srpsko domaćinstvo na Kosovu i Metohiji i urbano i ruralno, Stremljenja su bila omiljen časopis – govorio je nadahnuto Zlatanović.
On je podsetio da se vremenom pa i sadržajno časopis obogaćivao i razvijao a sa njime i generacije Srba na KiM, prosvetnih radnika, novinara, književnika, umetnika i naučnika koji će “Obeležja.
“Temelj srpske žurnalistike, književnosti i kulture na prostoru naše južne pokrajine upravo je Jedinstvo kao informativno glasilo sa svojom izdavačkom delatnošću. Danas svako i svašta izdaje. Imamo stotine izdavačkih kuća koje traju jedno vreme. Jedinstvo je neprolazno trajno i večno jer je u interesu srpskog naroda, kako u informativnom , tako da afirmiše mlade stvaraoce i objavljuje kvalitetnu literaturu koja će koristiti svim generacijama”-rekao je Zlatanović poželivši još mnogo godina opstanku Jedinstva i Stremljenja.
Vredna i neumorna urednica svih izdanja Jedinstva-Panorama Rada Komazec govoreći o najnovijem broju časopisa za kulturu i književnost Stremljenja kazala je da on donosi obilje literarnih priloga, poezije, proze, eseja, studija, prikaza, portreta pisaca, kritičkih osvrta, narodnih predanja i likovne ilustracije preko tridesetak autora, od kojih su najvećim delom sa prostora Kosova i Metohije.
Komazecova je posebno naglasila značaj rubrike “Dolaznici” u kojoj su književni prilozi studenata sa Filozofskog fakulteta Priština u Kosovskoj Mitrovici, a govoreći o njihovoj poeziji istakla je:
“Kod njih je dominantna lirska poezija a pronalaze formu koja im najbolje odgovara. Pišu ono što dobro poznaju, o nečemu što su iskusili , što im je blisko ili su imali priliku da posmatraju. U nekoliko pesama naglašen je apstraktni koncept kao šta je ljubav, što je karakteristika mladih pesnika”.
Jedinstvo-Panorama izdala je i zbornik ” Delo i misija Slobodana Kostića” rano upokojenog naučnog ranika, univerzitetskog profesora, književnika o kojem su emotivno govorili protojerej Trajan Kojić i Rada Komazec. Ona je istakla da je život Slobodana Kostića bio percipiran na temeljima nacionalnog i duhovnog , te da je samim tim ova nesvakidašnja knjiga značajnija.
Jedinstvo-Panorama pored ovih izdanja prestavili su još na 63. Međunarodnom sajmu knjige “Žena iz Vitine” autora Dragomira Kostića, “Priče iz unutrašnjeg džepa”- Radosava Stojanovića, knjige Metohijca Ranka Đinovića i Narodnu književnost Vladimira Bovana dokazavši da već decenijama istrajava na očuvanju srpske kulture i identiteta na Kosovu i Metohiji.♦