63. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA: IzdavačI godine Prometej i Službenik glasnik

63. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA: IzdavačI godine Prometej i Službenik glasnik

26/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Sinoć su u sali „Ivo Andrić“ svečano uručene nagrade 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Nagrada za Izdavača godine dodeljena je izdavačkim kućama Prometej iz Novog Sada i Službeni glasnik iz Beograda.
Žiri, kojim je presedavao dr Dragan Simeunović, svoju odluku obrazložili su rečima da je „izdavač Prometej godinama jedan od najrelevantnijih srpskih izdavača. Objavio je i objavljuje kapitalna lingvistička izdanja, izuzetna istoriografska i književna dela domaće i strane poezije i proze. O Službenom glasniku žiri je naglasio da i ovaj izdavač već godinama spada u red naših najplodnijih i najkvalitetnijih izdavača i po izdavačkom dijapazonu, kao i po objavljenom sadržaju“.

 

Izdavački poduhvat ovogodišnjeg Sajma je knjiga„Crnjanski – biografija jednog osećanja“, Mila Lompara, u izdanju preduzeća Pravoslavna reč iz Novog Sada.

 

Nagrada Najbolji izdavač iz dijaspore pripala je izdavačima Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i Pravoslavnoj reči iz Novog Sada, za knjigu „Spomeničko blago Republike Srpske“ autora Ljiljane Ševo i izdavaču Matica srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, Odjeljenje za srpski jezik i književnost iz Podgorice i Akademskoj knjizi iz Novog Sada, za knjigu „Istorija američke književnosti“ autora Radojke Vukčević.

 

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu „Jasenovac Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“ u izdanju Instituta za holokaust Šem olam (Izrael), Akademskog koledža Ono (Izrael), Fondacije za projekte edukacije za Holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za restauraciju jevrejskih grobalja – FHEP (USA).

Dečja knjiga godine pripala je knjizi „Gospodar solitera i druga čuda“ autora Miladina Ćulafića, u izdanju Srpske književne zadruge.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Jeleni Vasiljević za knjigu „Hostel Beatrice“ Miloša Švonje, u izdanju Prometeja iz Novog Sada.♦