SKUPŠTINA SRBIJE: Ceo dan za pitanja poslanika

SKUPŠTINA SRBIJE: Ceo dan za pitanja poslanika

25/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas su u Skupštini Srbije poslanici ceo dan postavljali pitanja. Aleksandar Šešelj, sin Vojislava Šešelja koga opozicija naziva lažnim opozicionarom, jutros se bunio što strane firme dobijaju povoljne uslove za ulaganje u Srbiji i rekao da tu pogubnu ekonomsku politiku nameće MMF.

Zoran Živković pitao je premijerku i potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović kakva je tajna zbog koje je potpisan pre dve nedelje ugovor sa američkom firmom Bekstel za izgradnju moravskog koridora? Kaže da je dogovoreno da se za 110 kilometara koridora plati 800 miliona evra, a to je šest puta veća cena od uobičajene.
Živković kaže da je imao kontakgte sa rukovodstvom ove firme pre 15 godina oko nekog drugog posla, međutim zna da je posle Bekstelovog angažmana u Hrvatskoj jedan ministar, a i predsednik vlade mora u zatvor. Živkovića zanima zašto nije bilo tendera za ovaj posao i ko je izabrao Bekstel.
Treće pitanje opozicionara Živkovića odnosi se na navijačke grupe. Kaže da su ogrezle u kriminalu, trgovini drogom, iznudama , ubistvima. Živković tvrdi da ovakav kriminal mogu da rade samo oni koji su povezani sa vrhom vlasti.
Danas po podne premijerka Ana Brnabić sa svojom Vladom odgovarala je na pitanja poslanika.

Arpad Fremond pitao je ono što zanima sve seljake – kako pomoći onima koji ne mogu da plate obaveze za PIO i druge doprinose. Ana Brnabić je odgovorila da je Vlada odgovorna prema njima i da je iz budžeta obezbeđeno 27 milijardi dinara, ali dug za PIO je više decenijski i iznosi 160 milijardi dinara. Ministarstvo poljoprivrede je formiralo radnu grupu koja priprema novi model socijalnog i PIO osiguranja u saradnji sa svetskom bankom, a razgovara se i sa MMF.

Pitanja bez odgovora: Boško Obradović

Najneprijatnija pitanja postavio je lider Dveri Boško Obradović. Među 14 pitanja izdvojili smo nekoliko – hoće li Vlada potpisati pravno obavezujući dogovr sa Kosovom? Ko je ovlastio Vučića da tajno pregovara? Kada će se ispitati poreklo imovina političara i tajkuna? Zašto se prodaju naše fabrike i teritorija? Kada će Vlada vratiti pare opljačkane od penzionera? Ko je ministar kulture Srbije – Vladan Vukosavljević ili Željko Mitrović? Da li je istina da je SNS oprala 6 miliona evra od pljačke? Prokomentarisao je da je ovo prvi put da dođe na red za pitanja. Ana Brnabić mu je odgovorila da je i na prošlim poslaničkim pitanjima rekao da mu je prvi put i zaključila ovo je dakle drugi put da vam je prvi put. Dobila je aplauz a zatim je Obradovića uputila da za rasprodaju firmi postavi pitanje svojim koalacionim partnerima da bi oni znali bolje da odgovore. Na pitanje o nadležnosti ministra kulture za rijaliti Pinka kaže:
– Dok sam predsednica Vlade, a ova Vlada na vlasti medijima neće uzimane frekfencije niti će se zatvarati. Sigurna sam da ćete vi, ako dođete na vlast novinare hapsiti. Ovo je demokratsko društvo i takvo će i ostati. Na pitanje o tajnim pregovaranjima Vučića odgovara da predsednik Srbije ima potpunu podršku Vlade i da nema tajnih pregovora:
– On to radi otvoreno, bez skrivanja. Pregovara kako bi bolje živeli naši ljudi na Kosovu.
Brnabićeva je užasnuta poplavom lažnih vesti. Ministar Aleksandar Antić kaže da gorivo poskupljuje zbog skoka cena nafte. Lane je 55 dolara koštao barer a ove godine 85 dolara. Benzin je skuplji u Grčkoj, Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj i Mađarskoj.
Što se optužbi za prodaju teritorije rudnih bogatstava tiče premijerka poziva opoziciju da pročita bar Ustav Srbije. Tamo piše da su rudna bogatstva u vlasništvu države a korisnici plaćaju zakup:
– Naučite nešto nije u redu da vas vlada o tome informiše.
Posle sednice Obradović je u holu održao konferenciju za medije. Pred njim je bila samo jedna kamera i to ona N1. Boško se požalio:
– Tri nedelje nam zabranjuju da postavljamo pitanja. Fala kolegam iz drugi parija koje su danas odustale da postavljaju pitanja kako bi pitali mi. Videli sete kako ministri zamućkuju i ne odgovaraju na mojih 14 pitanja. Ne sme Ana da odgovori kako se Siniša Mali našao u Vladi. Dva puta je izbegnuto moje pitanje da li se oni slažu da Kosovo postane član UN. Ni jedan ministar nije rekao da Kosovo to ne sme da postane. To je ozbiljan razlog da se uplašimo. Ne odgovaraju ni na to da li pregovaraju tajno o prodaji Medveđe, Preševo i Bujanovac. Po poslovniku sam imao pravo da dam zaključak od dva minta, Ali Maja je dva minuta pre sedam sati završila sednicu samo da ja ne govorim. A hteo sam da kažem nešto vezano za ministra kulture Vladana Vukosavljevića – Kako je moguće da i ministri i premijerka i predsednik stanu u odbranu Željka Mitrovića i brišu pod sa ministrom Vukosavljevićem? Ja pitam ko je pravi ministar kulture – Mitrović ili Vukosavljević? Citirao bih Nikolaja Velimirovića koji se pre Drugog svetskog rata javno obratio jednom ministru:
– Vreme je kratko, teže je biti čovek nego minstar. Moj je savet budi ćovek – makar ne bio minisar.
Pozivam Vladana Vukosavljevića da napusti Vladu i kaže punu istinu o Pinku. O n zna da će Vučić tenkovima braniti Pink i njega zgazitrui ako treba. Zato ga pozivam da ipak bude čovek.♦