FESTIVAL FILANTROPIJE: Sledite Kolarca, Pupina …

FESTIVAL FILANTROPIJE: Sledite Kolarca, Pupina …

24/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Od danas, do 28. ovog meseca, svi oni koji žele da ulože svoj novac za pomoć nekome mogu da posete Festival filantropije u prostorijama Unikredit banke u Rajićevoj ulici u Beogradu.

Danas je na otvaranju festivala bila i premijerka Ana Brnabić i američki ambasador Kajl Skot.
Ana, koja je i predsednik Saveta za filantropiju potsetila je da su Srbi narod koji voli da daruje. Govorila je o dobroćinstvima Mihajla Pupina, zatim Kolarca, koji je osim poznate zgrade ostavio i novac za stipendiranje đaka, a i industrijalca Vajferta koji je finansirao radove na dečjoj bolnici u Tiršovoj. Vlada Srbije odlučila je da za nacionalni dan davanja odredi 9. oktobar, Pupinov rođendan. Ove godine već je do sada sakupljeno 2 miliona dinara (planirano je 4 miliona) za donaciju Petnici mestu gde se okupljaju najtalentovanija deca. Ana kaže da će se svaki ovaj dinar vratiti sa dva.
Uručeno je petnaest zahvalnica svima koji su dali novac za istraživaču stanivcu Petnica.
Američki ambasador Skot kaže da je dan davanja važan za skretanje pažnje javnosti kako da zajedniči reši probleme:
– Ovo je primer kako Vlada i nevladine organizacije mogu da sarađuju u korisnim stvarima. Moja zemlja je prošle godine sakupila 410 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Oko 70 posto tog novca došao je direktno od građana. Amerika je ponosna na to. Meni , recimo Savezna vlada omogućava da svake druge nedelje doniram organizaciju koju sam izaberem. Savezni službenici SAD uplatili su lani u dobrotvorene svrhe 8 milijardi dolara.
Srbija je uložila 32 miliarde, a bilo bi više da poreski sistem ove zemlje podstiče davanje. Pupin je bio filantrop i naučnik, iz Amerike je pomagao svoju zemlju, a i doprineo zbližavanju Srbije sa SAD, tako da se srpska zastava zaviorila nad Belom kućom.♦