PALMER U PRIŠTINI: Zamrznuti konflikt “rizik po regionalnu stabilnost”

PALMER U PRIŠTINI: Zamrznuti konflikt “rizik po regionalnu stabilnost”

23/10/2018 Off By BERB

 

Pomoćnik državnog sekretara SAD Matju Palmer sastao se danas u Prištini sa predsednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

 

Iz Predsedništva Kosova saopšteno je da je Palmer pružio podršku SAD-a procesu dijaloga Kosova i Srbije, dok je Tači rekao da je nakon sporazuma Makedonije i Grčke, sada red na istorijski sporazum Kosova i Srbije.

“Ovo je najbolji trenutak da se postigne istorijski sporazum koji će osigurati recipročno priznanje između Kosova i Srbije”, rekao je Tači.

Premijer Haradinaj je nakon sastanka izjavio da je Palmeru preneo da je Kosovo, u slučaju postizanja konačnog sprazuma sa Srbijom, nepokolebljivo za očuvanje ustavne realnosti na Kosovu, “koja je postignuta zahvaljujući požrtvovanju našeg naroda i dugoročne američke investicije i investicija strateških saveznika”.

Haradinaj je dodao da je Vlada Kosova za konačnu fazu dijaloga sa Srbijom angažovala ujedinjavanje političkih snaga i izradila Rezoluciju po tom pitanju. On je takođe Palmera informisao o tranziciji Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, a za čije je uspostavljanje uloga Amerike i NATO-a nezamjenljiva. Haradinaj se inače oštro protivi ideji predsjednika Kosova, Hašima Tačija o “korekciji granice” između Kosova i Srbije prilikom postizanja konačnog sporazuma. Palmer je prošle nedjelje u Beogradu rekao da se Vašington ne zalaže ni za jedno konkretno rješenje za Kosovo, već da ohrabruje dve strane da ga same pronađu. Pozvao je dve strane da ne propuste ovu istorijsku šansu. Na Bezbednosnom forumu on je naveo da razume zabrinutost zbog ideja o, kako je naveo, “prilagođavanju granica”, ali je ocenio i da je zamrznuti konflikt “rizik po regionalnu stabilnost”(RSE). ♦