LEKTIRA: Bošnjaci traže da se iz udžbenika izbace Njegoš i Kiš

LEKTIRA: Bošnjaci traže da se iz udžbenika izbace Njegoš i Kiš

18/10/2018 Off By BERB

 

Vladama i ministarstvima kulture, obrazovanja i prosvete na prostoru bivše SFRJ, upućen je apel za izuzeće “Gorskog vijenca” Petra Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša.

 

Apel su uputila društva “Pravda” iz BiH, KSPD “Sandžak” u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Kongres Bošnjaka Severne Amerike, Institut za istraživanje genocida Kanada.
Izuzeće Njegoša i Kiša iz obrazovnog sistema traže zbog, kako navode, “sadržaja mržnje prema islamu, muslimanima, Bošnjacima i Albancima”.

“Sadržaji pomenutih knjiga podstuču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine, krvoproliće, istrebljenje i genocid nad muslimanima na balkanskom poluotoku”, navodi se u apelu.

Apel je upućen i bošnjačkim institucijama: Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), KZB Preporod, Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori i Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Srbiji, Matici bošnjačka, Bošnjačkoj kulturnoj zajednici.

U obrazloženju inicijative navodi se da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima(Agencije).♦