RASPRAVA U SOBRANJU : Hoće li Makedonija iskoristiti istorijsku šansu?

RASPRAVA U SOBRANJU : Hoće li Makedonija iskoristiti istorijsku šansu?

16/10/2018 Off By BERB

 

Sobranje Makedonije nastavlja danas raspravu o Predlogu za pristupanje izmenama Ustava. Predviđa se promena imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, što je predviđeno Dogovorom sa Grčkom kako bi se rešio višegodišnji spor.

Premijer Zoran Zaev je, obrazlažući juče u Sobranju Predlog, rekao da je u rukama poslanika sada najveća odgovornost za budućnost zemlje. On je apelovao da svako glasa prema spostvenoj volji, posebno oni što se dvoume, da razmisle kako će glasati.

“Pogledajte na budućnost vaše dece”, poručio je Zaev, dodavši da će drugačiji izbor od glasanja za ustavne promene baciti Makedoniju u izolaciju i vratiti političke traume, proživljavane posljednjih 27 godina.

“Treba da odlučite da li ćemo mnogo dobiti ili mnogo izgubiti”, rekao je makedonski premijer i poručio da ovu istorijsku odluku očekuju svi građani i celi svet.

Zaev je još rekao da je Vlada spremna da bude maksimalno otvorena za predloge opozicije o amandmanima, a istovremeno da se ne ide protivno duhu Dogovora sa Grčkom iz Prespe.

Poslanici opozicione VMRO DPMNE predložili su da se ne raspravlja o ustavnim izmenama, zato što, na nedavnom referendumu građani nisu prihvatili Dogovor sa Grčkom o promeni imena.

Ilija Dimovski iz opozicione VMRO-DPMNE je rekao da “Vlada Republike Makedonije izašla van mandata kojeg je imala u procesu zaključivanja Dogovora sa Grčkom. Niti ova, a niti bilo koja druga vlada do sada, nije dobila niti formalni niti politički mandat”.

Predlog VMRO-DPMNE je, međutim, odbijen sa 67 glasova protiv, dok je za predlog glasalo 39 poslanika.

Pre početka sednice pred Sobranjem se okupila grupa od dvadesetak demonstranata koji se protive izmeni Ustava.

Prema Poslovniku o radu Sobranja, postupak za promenu Ustava bi išao u tri faze. U prvoj bi parlament dvotrećinskom većinom trebao da donese odluku o pristupanju promenama Ustava. U drugoj treba da se utvrde nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška najmanje 80 poslanika.

U predlogu Vlade navode se četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvrornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode sve odluke koje su tamo donesene, zatim garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

U intervjuu za makedonsku novinsku agenciju, šefica spoljne politike EU Federica Mogerini ponovila je podršku sporazumu između Atine i Skoplja, ističući kako je reč o “jedinstvenoj prilici za pomirenje na Zapadnom Balkanu koja se možda više nikad ne ponovi”(Agencije).♦