BRIGA ZA BEZBEDNJAKE: Od 1. maja u sedam gradova Srbije startuje igradnja stanova

BRIGA ZA BEZBEDNJAKE: Od 1. maja u sedam gradova Srbije startuje igradnja stanova

15/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će do 1. maja u sedam gradova Srbije krenuti izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

 

Predsednik Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, rekao novinarima da se za subvencionisane stanove prijavilo 23.423 pripadnika snaga bezbednosti, uključujući one koji nemaju adekvatan smeštaj.

Objasnio je da da će u prvoj fazi biti izgrađeno 8.086 stambenih jedinica, a to je smeštaj za trećinu prijavljenih pripadnika bezbednosnih snaga.

– Već u narednih mesec dana krenućemo u izgradnju u Vranju i Nišu. Zatim slede Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica, pa Novi Sad i Beograd” , rekao je Vučić.

Do 1. maja u svih sedam gradova krenuće izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a sve bi trebalo da bude gotovo u 2020. godini.
Kako je rekao u Vranju će biti izgrađeno 486 stanova, u Nišu 2.400 stanova, Novom Sadu 2.051 stan, a u Beogradu u prvoj fazi 1.000 stanova.

Inače na rešavanje stambenog pitanja čeka 14.169 policajaca, 7.575 pripadnika Vojske Srbije, 856 pripadnika BIA i 1.021 njih iz Ministarstva pravde.

Država će subvencionisati stanove i da će u pojedinim mestima, van Beograda, oni moći da se kupe za 300 do 350 evra po kvadratu što je, izvanredna cena.

Van Beograda gradiće se četvorospratnice, a u Beogradu zgrade od pet i šest spratova, jer, prema pojedinim istraživanjima, ako se porede iste socijalne kategorije, manje dece se rađa u višespratnicama.

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.♦