MAKEDONIJA: Zaev nudi amnstiju za optužene članove VMRO-DPMNE ako glasaju za ustavne promene

MAKEDONIJA: Zaev nudi amnstiju za optužene članove VMRO-DPMNE ako glasaju za ustavne promene

15/10/2018 Off By BERB

Premijer makedonske vlade Zoran Zaev ponudio je danas najuticajnijoj opoziciji VMRO-DPMNE u Sobranju nacionalno pomirenje. Ako glasaju za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazumom, ponudio je amnestiju za članove te stranke kojima se sudi za nerede u tom zdanju 27. aprila prošle godine.


– Sada je trenutak da oprostimo. Hajde da oprostimo sada kada je to najpotrebnije. Svi znamo da je vrhunac podela i mržnje bio 27. aprila (prošle godine). Krvave slike poslanika obišle su svet. Evo šanse za praštanje. Počnimo od 27. aprila… Znam da sve ima cenu. Spreman sam da je platim. Nema budućnosti bez praštanja ovde u parlamentu”, rekao je između ostalog Zaev obraćajući se poslanicima.

Ponovio je da ne postoji bolji dogovor od postignutog sa Grčkom o novom imenu Makedonije i to, kako je rekao, svi znaju.

Premijer Zaev smatra da je današnja odluka, o prihvatanju ili odbijanju predloga vlade o otpočinjanju ustavnih izmena koje uključuju promenu ustavnog imena Makedonije, istorijski trenutak koji će prepričavati buduće makedonske generacije.

Pozvao je sve poslanike da jedni drugima pruže ruku i da prihvate otpočinjanje procesa ustavne revizije kako bi osigurali evroatlantsku integraciju Makedonije.♦