INTERFER ZLATNA NIKA: Boginja pobede – Radi Komazec

INTERFER ZLATNA NIKA: Boginja pobede – Radi Komazec

15/10/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Novinarka i urednica lista Jedinstvo Rada Komazec dobila je Zlatnu Niku i najjači aplauz osvojivši prvo mesto u kategoriji novinske reportaže za potresnu reportažu “Molim Boga da me uzme, jer ne mogu živa u grob” na Internacionalnom festivalu reportaže i medija- INTERFER Zlatna Nika .

 

Reportaža govori o tragičnoj sudbini jednog naroda kroz sudbinu Slobodanke Ristić, sa Kosova i Metohije. U obrazloženju žirija kojim je presedavao Pero Zubac između ostalog se kaže, “Ta reportaža je pravi primer novinarske hrabrosti, briljantnog stila i želje da se istraživanjem dođe do istine. Koliko snage treba da žena patrijahalne sredine javno govori o tome kako je silovana u svojoj kući. Citiramo:
“Tu, gde sam bila najsrećnija u svojoj kući na svojoj zemlji, doživela sam najveću bol. Pored svih užasnih slika , jedina lepa slika je sećanje na proleće u Topličanima. Sve ozeleni i olista , a miris bagrema širi se selom. Osramoćena, prebijena, ponižena, sa pocepanom odećom ležala sam na podu i jecala. Teroristi na odlasku nemilosredno još jednom udariše mene i mog Peru, iako je već bio u krvi od prethodno zadobijenih udaraca”
U proleće 1999. godine u vreme Nato bombardovanja Slobodanki je nastradala troipogodišnja unuka Dragana, a zet i unuk teško su ranjeni. Nakon te agresije teroristi su joj kidnapovali i ubili muža.
Kako navodi žiri reportaža budi savest ljudi da se ne može biti nem u situaciji kada žrtva ostaje sama i nemoćna pred nekažnjenim zločinom.
Primajući nagradu Radi Komazec su potekle suze jer kako je rekla podsetila se na dan kada je pravila ovu potresnu reportažu na koju niko ne može ostati ravnodušan i dodala.

“To je bio najteži dan u mojoj novinarskoj karijeri. Šta reći ženi koja je preživela sve zločine koje nosi jedan rat”.
Inače, Internacionalni festival reportaže i medija -INTERFER Zlatna Nika – predstavlja jedinstveni medijski skup u zemlji i regionu posvećen najlepšem i najtežem novinarskom žanru -reportaži. Ona predstavlja najviši domet žurnalistike i najšire polje novinarskih ostvarenja.
Pored Rade Komazec nagrade su dobili u kategoriji televizijske reportaže Jasna Janković, kategorija radio reportaže Radoman Kanjevac, kategorija društveno-odgovorne reportaže Angelina Čakširan i Veljko Lalić.♦