TUŽNA VEST: Umrla Milena Dravić

TUŽNA VEST: Umrla Milena Dravić

14/10/2018 Off By BERB

 

Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 78. godini života.

Dravićeva je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica. Igrala je u preko 100 filmova.

Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu, a prvu ulogu na filmskom platnu imala je u ostvarenju „Vrata ostaju otvorena“ 1959. godine. Nakon upisa na Fakultet dramskih umetnosti dobija ulogu u filmu „Prekobrojna“ za koju ostvaja prvu nagradu – Zlatnu arenu u Puli.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima „Kozara”, „Hasanaginica“, „Bitka na Neretvi“, „Sutjeska“, „Moj tata na određeno vreme“ i „Zona Zamfirova“.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu ulogu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu, četiri „Zlatna ćurana“na Danima komedije u Jagodini i deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

U maju ove godine otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci.

Tom prilikom Kinoteci su zaveštali svoje nagrade, diplome, kao i neke predmete među kojima je haljina koju je Milena Dravić nosila primajući glumačku nagradu u Kanu 1980. godine.♦