POLEMIKA: ANDOR DELI POTKOPAVA AUTONOMIJU VOJVODINE

13/02/2015 Off By

Liga socijaldemokrata Vojvodine je postavila jedno jednostavno pitanje na koja nikada ni Andor Deli, niti njegova ovdašnja stranka Savez vojvođanskih Mađara (SVM) nisu odgovorili: Da li će on kao poslanik u Evropskom parlamentu, ukoliko dođe do sukoba interesa između Republike Srbije i Republike Mađarske, glasati u korist Republike Srbije ili Republike Mađarske?


marton20130423<<<Aleksandar Marton, poslanik u Skupštini AP Vojvodine

 

BUDUĆI da predsednik stranke kojoj pripadam neće više da polemiše sa dilerima mađarskih državljanstava i nakupcima evropskih vrednosti, iskoristiću priliku da umesto njega ja odgovorim Andoru Deliju na tvrdnju da Nenad Čanak usporava pomirenje Srba i Mađara.
Najpre, Liga socijaldemokrata Vojvodine je postavila jedno jednostavno pitanje na koja nikada ni Andor Deli, niti njegova ovdašnja stranka Savez vojvođanskih Mađara (SVM) nisu odgovorili: Da li će on kao poslanik u Evropskom parlamentu, ukoliko dođe do sukoba interesa između Republike Srbije i Republike Mađarske, glasati u korist Republike Srbije ili Republike Mađarske?
U tom pitanju nema nikakve uvrede. Pitanje je sasvim logično s obzirom na to da je izabran na listi desničarske stranke FIDES iz strane države. To što Deli tvrdi za sebe da će se zalagati za ovdašnje interese, nije garancija da će tako i biti. Činjenica da izbegava direktan odgovor na jednostavno pitanje ukazuje na njegove moguće nečasne namere.
Deli i uzak krug iz njegove stranke u ovoj zemlji – Saveza vojvođanskih Mađara, čini se namerno previđa ne samo devedesete i sve što je Čanak tada činio za vojvođanske Mađare, nego i da je upravo on kao predsednik Skupštine AP Vojvodine prvi pokrenuo rad pokrajinskog Anketnog odbora za utvrđivanje istine o događajima u periodu od 1941 do 1948. godine. A to je, podsetiću ga, bio prvi korak ka pomirenju.
Između ostalog: Čanak je prvi i položio vence na spomenik nevinim mađarskim žrtvama u Vojvodini stradalim u posleratnom periodu.
Čanak i Jožef Kasa su zajednički osudili kada je na Katoličkom groblju u Novom Sadu 2003. godine srušeno 77 spomenika.
Čanak je bio taj koji je otišao u Čantavir i smirio situaciju 2004. godine kada su tenzije dostigle maksimum.
Čanak je kao predsednik Skupštine Vojvodine pokrenuo razgovor u Čurugu, a to je zatim nastavio i naredni predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš.
Čanak je isticao i ističe da su vojvođanski Mađari pokazali istinski patriotizam kada su 1999.godine ostali ovde i pod bombama i kada je u prihvatni centre u Mađarskoj umesto desetina hiljada ljudi stiglo tek nekoliko stotina.
Previđajući namerno sve to i sejući neistine, Andor Deli  potvrđuje da je sluga mađarskih desničara.
I ne samo njih. On je sluga nacionalista u Srbiji sa kojim je njegova ovdašnja stranka u koaliciji na svim mogućim nivoima i traži način da im proda vojvođansku autonomiju za još malo vlasti.
Ukratko, reći da Čanak potkopava istorijsko pomirenje i dobru saradnju Srbije i Mađrske je notorna laž i pokušaj opravdanja za poteze kojima se potkopava autonomija Vojvodine od onih kojima je centrala u Budimpešti ili Beogradu.<


POLITIKA

 

konvucKONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: ZDOVOLJAN EKONOMIJOM

Ne pamtim da je neka moja odluka, koja svakako nije dobra ni za mene lično, ni za stranku

 

 

djordje-stojsic-293x300LSV: SRAMOTNO ODLIKOVANJE SMILJE AVRAMOV

Nakon odlikovanja Smilje Avramov, dobro poznate iz mračnih devedesetih godina prošlog veka, sledeće što se može očekivati od

 

 

Macedonia FloodsSEDNICA VLADE SRBIJE: POMOĆ MAKEDONIJI I ALBANIJI

Vlada je donela odluku da se posebna priznanja umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, takozvane nacionalne penzije, umanje

 

 

ROMANIA-SERBIA-BASESCU-TADICTADIĆ: SDS NEĆE U VLADU

Tadić je u izjavi novinarima, na sednici Glavnog odbora stranke, odbacio, kao isključivo medijske spekulacije, navode da će