PROKUPLJE – DAN OSLOBOĐENJA: Otkriven spomenik Gvozdenom puku

PROKUPLJE – DAN OSLOBOĐENJA: Otkriven spomenik Gvozdenom puku

12/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas je Prokuplje bilo centar Srbije. Predsednica vlade Ana Brnabić, uz intoniranje “Tamo daleko”, zajedno sa gradonačalnikom Aleksandrom Simovićem otkrila, povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja grada, spomenik čuvenom Gvozdenom puku.

 

U Prokuplju u koji su 1918. umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem, otkriven je spomenik Drugom pešadijskom puku srpske vojske, poznatiji po svom nazivu “gvozdeni”. Puk je učestvovao u ratovima od 1912. do 1918. godine, a poznat je u celoj Srbiji zbog junaštva kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode.

 

Otkrivajući spomenik Brnabićeva je rekla da “stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, šest i po hiljada ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, to je trenutak apsolutne pokornosti, pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči – sloboda. Dug koji imamo je nenaplativ i večan.

 

Rekla je da su nam naši najslavniji preci pokazali dva puta – jedan da stalno žalimo i sažaljevamo sebe i drugi da damo sve od sebe, kao što su oni dali.

 

Srbija danas svoju slobodu brani svakim putem koji izgradi, fabrikom, školom, bolnicom koju otvori, svakom bebom, mladom osobom koja ima razlog da ostane, rekla je Premijerka i upitala je “ko, kada stane pred spomenik u Prokuplju i pred živote koji su pali da bismo danas imali mir i slobodu, ima pravo da ne pruži sve od sebe i ne uradi nešto za Srbiju, za sebe, za svoju porodicu”.

Istakla je da danas mi imamo obavezu da ostvarimo ono što su hteli i za šta su život dali u Gvozdenom puku.

 

“Hvala našem Gvozdenom puku na slobodi, na miru koji danas živimo. I hvala svima koji u Srbiju veruju, koji Srbiji daju, koji se za Srbiju trude, trudeći se i verujući u sebe”, zaključila je Brnabićeva.

 

Pre otkrivanja spomenika održana je i sednica Vlade Srbije: “Ovo jesignal signal koliko će se u narednom periodu investirati u ovaj grad i ceo Toplički okrug.

 

Brnabićeva je rekla da je među tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioitet Auto-put mira – Niš – Merdare – Priština -Tirana – Drač.

 

“Mi se nadamo da ćemo u prvu fazu Niš – Pločnik krenuti već krajem 2019. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je prenela da je pre dva dva završen idejni projekat i nastavljamo da radimo na tome”, rekla je Ana Brnabić.