SKUPŠTINA SRBIJE: Godišnje se u Srbiji ukrade 20 miliona kubnih metara šume

SKUPŠTINA SRBIJE: Godišnje se u Srbiji ukrade 20 miliona kubnih metara šume

10/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Amandmani na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine dali su danas ponovo poslanicima priliku za svađu. Pitanjima o opasnom otpadu toliko su napali minstra Gorana Trivana da je on morao da se brani pitnjem – šta se radilo proteklih trideset godina?

“Sada kontrolišemo sve firme koje imaju veze sa opasnim otpadom. Nema ih previše. Otprilike 115 preduzeća su registrovana za to, ali praktično radi samo dvadesetak. Razgovarao sam sa kolegama iz BIA i tužilatava da nam pomognu. Mi ne hapsimo, ne podnosimo prijave. Samo signaliziramo. Država po prvi put donosi presude zbog zločina nad životnom sredinom.

Vjerica Radeta iz SRS pitala je minstra da li zna da je Skupštinska većina opštine Štrpce 240 hektra zemlje na Brezovici prenela Šiptarima pod izgovorom da je isto da li je zemlja u posedu Nacionalnog parka Brezovica ili Nacionalnog parka Šar planina, jer se Kim nalazi u Srbiji.


Nataša Jovanović, takođe iz SRS zabrinuta je zbog krađe šume:
– Godišnje se u Srbiji ukrade 20 miliona kubnih metara šume. To je više od 5 miliona evra, a da ne govorimo o šteti po zemljište. Pravdaju se kako inspekcijski nadzor nije u nadželžnosti Srbija Šuma. Ni jedna krivična prijava nije podneta. A pustošenje šume je krivično dlo. Zaprećna kazna je od jedne do 3 godine. Međutim, ni jedan slučaj nije procesuiran. Ima nekoliko hiljada prekršajnih prijava i jedna kazna od desetak hiljada dinara. A šteta je velika. U Požarevcu, Gradištu, Žagubici bujice i poplave ugrozile su normalan život. U južnim opštinama ponižava nas šiptarska družina. Dolaze na područje Kuršumlije sa puškama, prete lokalnom stanovništvu i kradu drva.
Ministar Trivan odgovorio je da će se država truditi da ponovo pošumi sve što je isečeno:
Čeaka nas veliko pošumljavanje. Jer Vojvodina je pošumljena samo 7 posto. Cela Srbija 27 posto, a treba je pošumiti bar do 41 posto.♦